Dnes je pondelok, 16.júl 2018, meniny má: Drahomír
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Toto sú superpotraviny: Omladnete, schudnete, vyliečite sa!

júl 12, 2018 - 13:07
Možno ste o nich už niekde čítali, možno vám vaša kamarátka nejaké naordinovala a možno ich aj poznáte, ale ich vplyv na váš organizmus akosi prehliadate. Chyba! Predstavujeme vám to najlepšie bohatstvo zo záhradky, ktoré musíte okamžite zaradiť do svojho jedálneho lístka. Dôvod je jasný: zdravie a krása!

Obilninová bomba: Quinoa

Predstavujeme vám novú hviezdu zdravej výživy! Čo pre nás znamená pšenica, to pre Južnú Ameriku znamená táto nenáročná plodina. Je absolútnym bestsellerom, pretože je považovaná za najzdravšiu obilninu na svete s najbohatším zdrojom rastlinných bielkovín (obsahuje 9 esenciálnych aminokyselín). Navyše, je bezlepková! Má príjemnú orieškovú chuť a nadlho dodáva pocit sýtosti. Jej príprava je nenáročná, vybrať si môžete z množstva úžasných receptov. Nielenže dobre vyzerajú, ale najmä chutia!

quinoa-405538_640.jpg

Foto: 
pixabay.com

Sezamová princezná: Pasta tahini

Pre milovníkov kalorického arašidového masla máme dobrú správu. Neexistuje snáď zdravšia obdoba tohto hriechu ako práve v podobe pasty tahini. Jej základ tvorí sezam indický – rastlinka rozšírená od Egypta až po Japonsko. V Indii ju dokonca považujú za symbol hojnosti a nesmrteľnosti. Obsahuje množstvo blahodarných a výživných látok ako vápnik, horčík, zinok, železo a rovnako aj tuku. Ale kvalitného a zdravého, ktoré naše telo nezväčšuje ako vyprážané hranolčeky. To už naozaj neznie ako bájka, ale holý fakt, neprezlečený do všetkých tabuliek bojujúcich o prvenstvo superpotravín. Prečo teda jesť sezamovú pastu? Je vynikajúcim zdrojom medi, mangánu a aminokyseliny metionínu i omega-3 a -6 mastných kyselín. A chutí vynikajúco!

tahini.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Pokrm bojovníkov: CHIA semienka 

Semienka šalvie hispánskej sú rastlinným zázrakom z Mexika a bývajú často označované ako jedlo aztéckych bojovníkov. Sú v prvom rade účinným antioxidantom, zdrojom energie a obsahujú esenciálne mastné kyseliny omega-3 a -6, vlákninu, bielkoviny a minerály (vápnik, zinok, železo). Najviac z nich získate, ak ich budete jesť surové, teda napríklad v müsli alebo v šalátoch. Delikátne sú aj v pudingoch a rôznych nápojoch, ktoré si môžete dopriať ako zdravú raňajkovú alternatívu. Oceníte ich najmä pri zdokonaľovaní svojej postavy! Však už voláte SOS? Obsahujú 5-krát viac vápnika ako mlieko, 3-krát viac železa ako špenát a dokonca 15-krát viac horčíka ako brokolica. A ešte niečo špeciálne pre budúce mamičky: výrazne zlepšujú vývoj a regeneráciu tkanív počas tehotenstva a dojčenia.

chia.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Nie je sladké ako sladké: Melasa, sirob, kokosový cukor

Pekne po poriadku. Zbystrite pozornosť tí, ktorí sa neviete zbaviť závislosti od sladkého a všetkého, čo obsahuje cukor... Máme pre vás prírodné a zdravé ingrediencie, vďaka ktorým si môžete osladiť život (bez zlých kalórií). Melasa je jednoducho šupa na prvý pohľad: táto minerálna bomba je jednou z najbohatších rastlinných zdrojov železa. Ide o odpad vznikajúci pri získavaní cukru z repy alebo trstiny... Prekvapení, však?! Sirob, repný sirup, sa vyrába priamo z cukrovej repy a u nás má už dlhú tradíciu. Spýtajte sa vašej babky, tá ho určite dávala ešte aj na zemiakové placky. A na záver: kokosový cukor s delikátnou chuťou a nízkym glykemickým indexom. Vďaka bohu za tieto dary!

kokos.png

Foto: 
shutterstock.com

Bezlepkový kráľ: Cirok

Chápeme, ak si hneď poviete, že ide o ďalšieho módneho votrelca na vašom tanieri. Aj to, ak si už teraz myslíte, že bude zas chutiť ako vec pripomínajúca vypratý papier. Dobre, má síce neutrálnu, jemne sladkastú chuť, ale pozor! Všetky reklamácie berieme na seba! Ide totiž o piatu najrozšírenejšiu obilninu na svete. Pochádza z Afriky a bola vytvorená „pre ľud“. Cirok je prezývaný ako pšenica celiatikov, obsahuje antioxidanty a má protizápalové účinky. Pripraviť sa z nej dá fantastická kaša alebo mafiny z cirokovej múky, v Bangladéši ho upravujú ako ryžu a nazývajú to „kičuri.“ Dokonca sa z nej varí aj pivo, ale to doma radšej neskúšajte.

cirok.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Oranžové čaro zo záhradky: Mrkva

Ak ste doteraz radili mrkvu do kategórie "nudná zelenina" pretože ju poznáte už od narodenia ako povinnú jazdu v mamkinej kuchyni, zmeníte názor. A najmä teraz v lete! To, že je bohatá na vitamíny, najmä betakarotén prispievajúci ku krajšiemu a zdravšiemu opáleniu musíme prízvukovať najmä všetkým solárkovým nadšencom, ktorých táto neresť neopúšťa ani počas letných horúcich dní. Milé dámy, mrkva však posilňuje imunitu a je skvelým ,,parťákom" v boji proti niektorým typom rakoviny. Opálite sa s ňou bez toho, aby ste museli vstrebávať umelé vraždiace lúče.

carrot-1031389_640.jpg

Foto: 
pixabay.com

Najzdravší čaj na svete: Lapacho

Ak patríte skôr medzi milovníkov čajov ako kávy, máme pre vás skutočný poklad na záver: legendárny čaj Inkov - Lapacho. Čaj z juhoamerického duba obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniťorganizmus a účinne pomáhajú aj pri tých najzávažnejších ochoreniach. Stačí len spomenúť, že je silným bojovníkom proti rakovine a niektorí odborníci tvrdia, že lieči snáď úplne všetko. Odstraňuje migrény, má nezanedbateľný vplyv na kožné problémy, cukrovku, pomáha očisťovať pečeň, odvádzať z tela jedy i toxické metabolity a má mnoho ďalších pozitívnych účinkov. 

lapacho.jpg

Foto: 
shutterstock.com
Naše aktivity: 

- - Inzercia - -