Dnes je štvrtok, 24.august 2017, meniny má: Bartolomej
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Chutné tipy na najveselšiu noc v roku

december 31, 2016 - 11:13
Ani sme sa nenazdali, a sme o rok starší... Preto však určite nebudeme smútiť. Naopak, poslednú noc v roku by sme si mali dopriať trocha veselosti – či už v rodine, s priateľmi, na námestiach, alebo romanticky vo dvojici. Príjemnú pohodu určite znásobí chutné občerstvenie, navyše, ak je „za hodinku“ všetko hotové.

Sezamovo-mäsové guľôčky

Ingrediencie:

250 g bravčového pliecka, 1 malá cibuľka, soľ, korenie, vetvička čerstvého tymianu, biele a čierne sezamové semienka, 4 PL delikátnej majolenky

Postup:

Mäso najemno pomelieme, pridáme k nemu najemno nasekanú cibuľku, osolíme, okoreníme a vlhkými rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 3 cm, môžu byť aj menšie. Na tanieri zmiešame čierne a biele sezamové semienka a obalíme v nich každú guľku. Plech vystelieme papierom na pečenie, zľahka potrieme olejom, poukladáme guľky  a pečieme 10 minút v rúre rozhorúčenej na 190 stupňov. Po upečení necháme pár minút odležať a naaranžujeme na tanieriky. Nezabudneme na ozdobné špáradlá. Podávame s delikátnou majolenkou.

 

shutterstock_402868180.jpg

Foto: 
Shutterstock

Francúzska lososová nátierka

Ingrediencie:

300 g lososa vcelku aj s kožou, 120 g údeného lososa, 4 PL delikátnej majolenky, soľ, čierne korenie, 2 PL citrónovej šťavy, pažítka alebo jarná cibuľka, 1 mladá cuketa, bylinky, reďkovky, paprika, mrkva na ozdobu. Vývar: 0,5 l vody, 0,2 l bieleho vína, soľ, celé čierne korenie, nové korenie, 2 tenké plátky citróna aj so šupkou, 2 bobkové listy, 10 cm zelerovej stonky,  5 cm póru, vetvička tymianu

Postup:

Všetky ingrediencie na vývar privedieme v kastróliku do varu a varíme asi 10 minút. Potom vložíme lososa vcelku aj s kožou a varíme ešte asi 15 minút, musí sa dobre prevariť. Necháme ho vychladnúť vo vývare. Z lososa oberieme svetlé mäso, tmavé mäso ani kožu nepoužijeme. Mäso  natrháme do misky, pridáme nasekaného údeného lososa a majolenku. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a necháme minimálne 2 hodiny odležať v chladničke, následne zmiešame s nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou. Z mladej cukety so šupkou ostrým nožom alebo škrabkou na zemiaky pozdĺžne nakrájame tenké plátky. Na každý  navrstvíme nátierku, zamotáme a veselo ozdobíme bylinkami, reďkovkou, plátkami papriky či  mrkvy.

 

shutterstock_542842522.jpg

Foto: 
Shutterstock

Novoročný cheesecake

Ingrediencie:

Korpus: 200 g celozrnných sušienok s vlákninou,  70 g masla. Plnka: 300 g mascarpone, 300 g jemného tvarohu, 250 ml kyslej smotany, 3 vajcia, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, šťava z polovice citróna

Postup:

Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom.  Zmes natlačíme do okrúhlej otváracej formy na tortu, dno vyložíme papierom na pečenie. Dáme na 10 minút do rúry rozohriatej na 180 stupňov. V miske zmiešame mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu, práškový a vanilkový cukor, vajcia a citrónovú šťavu. Túto zmes nalejeme na upečený sušienkový základ. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte približne 30 minút, rúru  počas pečenia neotvárame. Po polhodinke skontrolujeme, či sú okraje torty pevné, v strede by sa mala torta triasť ako puding. Tortu necháme vychladnúť v otvorenej rúre. Potom dáme tortu na pár hodín vychladnúť do chladničky. Hotovú tortu zdobíme podľa príležitosti a preferencií svojich chutí.

shutterstock_466340048.jpg

Foto: 
Shutterstock

Celý článok nájdete v aktuálnom vydaní SLOVENKY č.51-52

 

- - Inzercia - -