Dnes je utorok, 12.december 2017, meniny má: Otília
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Idete k „slovenskému moru“? Podľa tohto si vyberajte ryby

august 04, 2017 - 13:25
Ak máte namierené s rodinou k moru do Chorvátska, popri všetkých pôžitkoch, ktoré dovolenka ponúka, si určite nenechajte ujsť ani tradične pripravované pochúťky z miestnych rýb či plodov mora. V reštauráciách nájdete skutočne bohatú ponuku, avšak zorientovať sa v nej môže byť niekedy ťažšie. Zoznámte sa s názvami, na ktoré určite narazíte pri študovaní jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:
brancin alebo lubin = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo
iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk/hake má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ. Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, s ktorými sa v miestnych reštauráciách určite stretnete.

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)
Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)
Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)
Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Pri výbere rýb a morských plodov však buďte vždy pre istotu opatrní, najmä ak máte citlivejší žalúdok a objednávate jedlo deťom. V cudzom prostredí sme totiž náchylnejší a náš tráviaci systém sa môže rýchlejšie „prihlásiť o slovo.“ „V prípade rýb a morských živočíchov v dovolenkových destináciách sa rozhodne neodporúča jesť niečo, čo je vopred navarené. V reštauráciách si ich treba vyberať vždy čerstvé a počkať si na ich dostatočnú tepelnú úpravu,“ radí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., vedúca odboru podpory zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

Keď sa vrátite domov
Ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma. Špecialitu z tresky, hejka či kreviet si pripravíte ľahko aj z mrazených produktov. Pri nákupe si vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 15 % a aby obsahovala len minimum prídavných látok. „Pri výbere je dobré dať pozor tiež na to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove, bezprostredne pri spracovaní, len to zaručuje ich najvyššiu kvalitu,“ odporúča Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina.

V prípade vylovených morských rýb by celý tento proces mal trvať maximálne 4-5 hodín. Ryby sú počas neho priamo na veľkých lodiach ihneď po vytiahnutí zo siete vypitvané, vyfiletované, zamrazené a uskladnené až do vylodenia v mraziarenskom sklade. Vedeli ste, že vďaka takto rýchlemu zmrazeniu ostane ryba dokonca čerstvejšia ako tzv. čerstvé ryby, ktoré sú lovené v pobrežných oblastiach a od výlovu až po servírovanie prejde niekoľko dní?

56.jpg

Foto: 
shutterstock.com

- - Inzercia - -