Dnes je sobota, 21.apríl 2018, meniny má: Ervín
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Vianočné pečenie nemusí byť strašiak

december 08, 2017 - 12:02
Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok na detstvo. Ak ste sa doteraz nevenovali príprave domáceho cesta, nič nie je stratené. Pripravte si doma vaše vlastné vianočné dobroty s nezmeniteľnou vôňou a chuťou, ktorá je výnimočná.

Základom pečenia ja kvalitná príprava

Ideálne je, ak si prípravu vianočného pečenia dobre premyslíte.  Najprv začnite teda s tým, aké druhy by ste chceli napiecť, koľko toho chcete upiecť a v akých príchutiach. Nie je nič horšie ako vyhadzovať zvyšky po Vianociach, hovorí foodblogerka Tina je doma.  Pokiaľ ide o ingrediencie, dbajte hlavne na kvalitu než na kvantitu. Vianoce si zaslúžia len to najlepšie. Dobré kakao, kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa, domáce orechy, domáci lekvár, med a pod. Možno si poviete, že je to jedno, ale verte, rozdiel tam je.
Klasické maslové cesto, nazývané tiež krehké cesto, sa používa na prípravu drobného čajového pečiva, lineckého a na vyloženie malých formičiek.  Základnými surovinami sú – maslo, múka, cukor, vajce. V zásade sa potom mení len pomer alebo sa pridávajú príchute – orechy, kokos, mak, kakao. To, aký je pomer medzi jednotlivým surovinami určuje aký bude výsledok, či je cesto vhodnejšie na plnenie formičky alebo vykrajovanie. Ak sa pomer nedodrží, alebo nejako zmení, môže dôjsť k roztečeniu, lámaniu a iným pohromám. Preto je u pečenia tohto typu sladkého pečiva  tak dôležité dodržať predpísané pomery.

Správne pomôcky na pečenie = polovica úspechu

Ako prvý si pri pečení musíte zadovážiť  dobrý plech, ideálne s nepriliehavým povrchom. Ten vám zaručí vydarený výsledok a pri následnom upratovaní tiež ušetrí množstvo času. Siahnite napríklad po sade plechov od značky KitchenAID, na ktorých pečú aj víťazi Najkrajšej torty 2017.
Nezameniteľné čaro vianočnému pečeniu dodávajú tiež rôzne tvary vykrajovačiek, ktoré po použití nemusíte umývať, stačí ak ich poriadne poutierate do papierovej utierky. V prípade, že by ste ich predsa len umývali, stačí ich ponoriť do väčšej misky so saponátom. Formičky na plnenie sa podobne ako vykrajovačky po použití neumývajú. Po každom pečení ich vyčistite papierovou utierkou alebo vreckovkou. Ak by ste ich umývali, nešlo by vám cesto po upečení (pri vyklopení)  von.  A ešte jeden tip, maslové cestá sa dajú veľmi dobre spracovať rukami, ak ale máte doma foodprocessor práca sa vám výrazne zrýchli a uľahčí.

A ideme na to

Krehké cesto je nutné piecť pri správnej teplote, inak sa neprepečie a po pár dňoch sa pokazí. Teplota rúry by sa mala pohybovať okolo 180°C. Dĺžka pečenia ale závisí najmä od hrúbky na ktorú ste vyvaľkali cesto, alebo od toho, ako ste ho natlačili do formičky. Väčšinou sa čas pečenia pohybuje od 10 do 15 minút. Prvú várku sledujte a vyberte z rúry podľa toho, kedy sa upečené cesto začne sfarbovať na okrajoch do hneda – to by mala byť známka toho, že je upečené. Po vybratí z rúry sú všetky cestá krehké a mäkké. Cesto zatvrdne počas chladenia.

Zdobenie a skladovanie krehkého cesta

Základnou surovinou v prípade vianočného pečiva je samozrejme lekvár. Na linecké pečivo sa najlepšie hodí kyslý ríbezľový alebo černicový. Plniť môžete aj maslovými krémami, varenými krémami, nutellou  a pod.  Niektoré druhy je možné ozdobiť orieškami, čokoládovou polevou či kokosom. Keď ste si už pečivo napiekli aj ozdobili, nemali by ste zabudnúť aj na jeho správne uskladnenie. Ak ste si napiekli pár dní pred Vianocami, pečivo najlepšie uskladníte v krabici, v chladnom počasí na balkóne alebo v špajze, kde je max. 10°C až 15°C. Ak ste pečivo naplnili maslovým krémom, musíte ho skladovať v chlade, ideálne v chladničke.

Zdroj: blog. kitchenaid.cz
Viac vianočných inšpirácií nájdete na blog.kitchenaid.cz

- - Inzercia - -