Dnes je piatok, 19.október 2018, meniny má: Kristián
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Monika Sisková: Nápady a túžby zákazníka prenášam do svojich tort

august 03, 2018 - 18:22
,,Pocit, že sa niečo podarilo a pohľad na spokojného zákazníka ma napĺňa najviac. Vtedy viem, že som odviedla dobrú prácu, a že táto práca má zmysel," hovorí majiteľka cukrárenskej výrobne v Majcichove Monika Sisková, ktorá už viac ako 15 rokov plní ľuďom sny o prekrásnych tortách.

Od malička rada kreslila, maľovala a túžila stať sa reštaurátorkou. Rodičia ju presvedčili, aby sa vyučila za cukrárku, ale Monika verila, že aj v tomto odbore využije svoje umelecké sklony. Skúsenosti nadobúdala postupne v rôznych cukrárenských výrobniach a v roku 2006 sa po druhej materskej dovolenke rozhodla pre vlastnú cestu. Značka „monikinetorty“ sa začala dostávať do povedomia zákazníkov na svadobných veľtrhoch. Neskôr rozšírila priestory o malú cukrárničku, ktorej výzdobou je na Slovensku ojedinelá galéria makiet tort. Dnes ju vyhľadávajú mnohí spokojní zákazníci a pravidelne spolupracuje aj s vydavateľstvom STAR production, pre ktoré vyrába bohato zdobené torty na tie najprestížnejšie podujatia.

Monika, spomínate si, čo bolo vo vašich začiatkoch najnáročnejšie?

Najnáročnejšie bolo a aj stále je pochopiť požiadavku zákazníka. Jeho nápady a túžby musím preniesť do svojich tort tak, aby som vystihla aj v mojich cukrárskych výrobkoch podstatu príležitosti, na ktorú objednávku pripravujem. Či už je to malá rodinná oslava, narodeniny, firemná akcia, alebo veľká svadobná hostina.


Kde teda beriete inšpiráciu na vymýšľanie receptov a tvarov jednotlivých tort?

V prvom rade je pre mňa inšpiráciou požiadavka zákazníka. Snažím sa ich presvedčiť, že oni mi musia dať prvý impulz. Až následne, ak ich požiadavky viem splniť, hľadám inšpiráciu na rôznych webových stránkach. Nemálo inšpirácie čerpám aj so svojej viac ako 15 ročnej praxe. Vždy však konečný výzor konzultujem so zákazníkom. Predsa len si treba uvedomiť, že „dizajnové“ torty nie sú najlacnejšie a zákazník musí byť stotožnený nielen s výzorom, ale aj s cenou.

ms002.jpg

Foto: 
arc

Koľko objednávok zvládnete prijať dajme tomu týždenne?

Je to veľmi rôzne. Ak sa jedná o objednávku na svadbu napríklad so 100 hosťami, s tortou, so zákuskami, s výslužkami a aj s odvozom na miesto konania hostiny, tak takýchto objednávok zvládnem dve až tri. Ak objednávku na svadbu nemám, môžem zobrať približne 10 objednávok na rôzne narodeninové torty. Veľmi však záleží na náročnosti výzdoby torty. Naši zákazníci si už zvykli, že dokážeme pre nich urobiť takpovediac tortu s akýmkoľvek motívom a tak náročnosť objednávok stúpa.

ms001.jpg

Foto: 
arc

Aká bola najväčšia torta, ktorú ste piekli? 

Takých bolo viac. Ak by som nespomínala torty na firemné akcie, ktoré boli viac menej o veľkom počte porcií, ale spomenula by som poschodové torty, tak to bola určite 7 poschodová torta na medzinárodnú cukrársku súťaž Svatební dort roku 2015 do Prahy. Veľmi hrdá som však aj na 5 poschodovú tortu, ktorú som robila ako dar pre umelecký súbor Lúčnica. Prepracovanosť detailov a celková kompozícia sa pripravovala niekoľko týždňov.

Dnes sa vyzdobujú torty, či zákusky marcipánom, alebo čokoládou. Vraví sa, že vyrobiť čokoládovú tortu je náročnejšie. Je to pravda? Alebo ide o kulinársky mýtus?

Jedná sa o dva rozdielne materiály. Kým marcipán je vláčny a prispôsobuje sa povrchu torty, čokoláda na torte vytvára pevný povrch. Myslím si že v náročnosti výroby rozdiel nie je, rozdiel je v následnej manipulácii s tortou. Oba spôsoby zdobenia si však vyžadujú zručnosť a hlavne prax.

Na marcipánovej torte sa dnes môže nachádzať skoro všetko. Vymodelované topánočky, kabelky, kvety a tak ďalej. Nerobí vám problém pracovať s detailami?

Práve prax mi dovoľuje dnes venovať sa stále náročnejším tortám. Postupne si človek zvykne pracovať na detailoch, musí však mať k tomu príležitosť. Tú ja našťastie mám, pretože sa na mňa moji zákazníci obracajú opakovane s dôverou a vierou, že im na ich slávnostnú príležitosť pripravím takú tortu, ako si vysnívali.

ms006.jpg

Foto: 
arc

ms005.jpg

Foto: 
arc

Ktorá časť pri vytváraní vašich chutných diel je najnáročnejšia?

Určite finalizácia torty. Dosiahnuť výzor, aby som s ním bola spokojná je pre mňa nielen najnáročnejšie, ale aj najdôležitejšie. Samozrejme, následne sa veľmi teším na reakciu zákazníka, keď tortu prvý krát vidí.

Akú najkurióznejšiu požiadavku mali vaši zákazníci?

Mali sme pár objednávok takzvaných „hororových“ toriet. Tie však veľmi neobľubujem a radšej sa im vyhýbam. Vyrábať odtrhnuté prsty, oči a ďalšie časti tela nie je veľmi príjemné, aj keď sú to v konečnom dôsledku sladké pochúťky.

ms004.jpg

Foto: 
arc

Torty pripravujete aj na veľké podujatia ako je napríklad Slovenka roka. Ako dlho trvá príprava napríklad torty, ktorú sme mali možnosť vidieť a ochutnať tam?

Som rada, že už niekoľko rokov môžem spolupracovať aj s vašim časopisom a že moje torty už boli súčasťou viacerých skvelých akcií. Tortu k 70. výročiu časopisu SLOVENKA a zároveň k príležitosti vyhlásenia ankety Slovenka roka som piekla cca. tri dni. Samotné zdobenie trvalo jeden deň. Príprava však bola oveľa náročnejšia. Niekoľko týždňov som hľadala motív, ktorým sa priblížim k charakteru osláv a ktorý bude korešpondovať s touto slávnostnou príležitosťou.

ms009.jpg

Foto: 
arc

ms007.jpg

Foto: 
arc

Stala sa vám niekedy nejaká nepríjemnosť, na ktorú dnes s úsmevom spomínate?

Každému sa podobná vec v kariére stane . My sme mali odvoz jednej svadobnej torty na presne určený termín. Po príchode do hotela sme z hrôzou zistili, že sa jednotlivé poschodia na torte posunuli. Torta nespadla, ale už nebola taká, aby sme ju dali na svadobný stôl. Navrhli sme „svadobnej mame“, že sa o hodinu vrátime s tortou opravenou. Neverili, že sa to dá. Posunuli si však program krájania torty o hodinu a netrpezlivo čakali. O hodinu som im tortu odovzdala v 100 % stave. Nakoniec všetko dobre dopadlo.

Vaše portfólio nezahŕňa iba pečenie tort ale aj rôznorodých koláčikov. Čo pripravujete radšej? 

Jednoznačne torty. Zákusky sú v našej cukrárni takpovediac doplnkový tovar. Niekedy mám ale pocit, že naše zákusky, ktoré robíme podľa tradičných receptov sú u zákazníkov na 1. mieste. Vysvetlenie je jednoduché. Tradičný veterník, krémeš, doboška, punčový rez už nájdete sporadicky.

Pečiete aj bezlepkové, nízkobielkovinové či raw torty?

Držím sa zásady, že nikto by nemal robiť všetko. A ani nemusí všetko vedieť. Ja sa špecializujem na marcipánové, prípadne čokoládové torty, ďalšie prenechám kolegom cukrárom. Ak sa na mňa niekto s takouto požiadavkou obráti, snažím sa odporučiť niektorú z oficiálnych cukrárni, ktoré majú s týmto skúsenosti, a ktoré sa za svoju prácu môžu zaručiť.

ms003.jpg

Foto: 
arc

Pracujete so sladkými prísadami, ochutnávate, zdobíte. Chutí vám potom všetkom vôbec sladké?

Dobrým zákuskom nikdy nepohrdnem. Samozrejme aj od „konkurencie“. Veľmi rada skúšam a hľadám niečo nové. Neznamená to však, že sa budem snažiť meniť môj sortiment a kopírovať druhých.

Čo máte na práci rada a čo naopak nie?

Rada mám výsledok. Pocit, že sa niečo podarilo a pohľad na spokojného zákazníka. Vtedy viem, že som odviedla dobrú prácu a že moja práca má zmysel. Najťažšia časť je jednoznačne príprava. Kým sa Vám pod rukami začne rysovať torta, pár dní to trvá.

Varíte rovnako rada, ako pečiete?

Ale áno. Ak máte 4 člennú rodinu, varenie je súčasťou vášho dňa. Na varení mám rada aj to, že výsledok sa veľakrát dostaví za pár minút, lepšie povedané desiatok minút. Čo pri mojom remesle také rýchle nie je.

Máte ešte nejaký nesplnený sen?

Chcela by som raz robiť skutočne „kráľovskú“ tortu. Nemusí byť priamo pre kráľa. Mám na mysli skôr veľkosť a pompéznosť. Taká 10 poschodová torta pre 500 hostí, množstvo kvetov, ornamentov . Toto si viem veľmi živo predstaviť. Už len nájsť v súčasnej dobe niekoho, kto si na svadbu pozve toľko ľudí. :-)

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -