Dnes je utorok, 17.september 2019, meniny má: Olympia
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Príďte veciam na chuť!

november 28, 2018 - 13:57
V lietadle nám jedlo chutí inak, ako na zemi. Rýchle občerstvenie oslabuje chuťové poháriky a množstvo chutí, ktoré cítime, sa zmršťuje s pribúdajúcim vekom. Okúste tajomstvo zmyslu, ktorý nám dáva. Príďte veciam na chuť!

Príďte veciam na chuť

Naša schopnosť cítiť chuť jedla klesá, ak je pokrm zohriaty nad 35 stupňov Celzia. „Možno sme aj pri tejto teplote schopní cítiť chute rovnako intenzívne, no nedokážeme sa na ne plne sústrediť, pretože sa obávame popálenia,“ vysvetlil profesor molekulárnej a celulárnej medicíny na belgickej Univerzite v Leuvene Karel Talavera Pérez. Svojimi výskumami napríklad potvrdil, že zmrzlina nám chutí sladšie, čím väčšmi je roztopená, no syr sa nám s rastúcou teplotou zdá menej chuťovo výrazný. Svoje vedecké poznatky opísal pre britské noviny The Guardian.

Teplota jedla, rovnako ako ďalšie fyzikálne atribúty, významne ovplyvňuje jeho chuť. Ak vylúčime pokrmy teplejšie ako 35 stupňov Celzia, platí, že človek prirodzene preferuje teplejšie pokrmy pred tými studenšími. Dôvodom je evolúcia. Na strávenie nevareného studeného jedla totiž náš organizmus potrebuje oveľa viac energie ako na strávenie teplých pokrmov. Tento benefit sa ako kód vryl do našich organizmov v momente, keď ľudia objavili oheň. Teplé jedlo nás odvtedy láka viac, lebo je pre nás „výhodnejšie“. A intenzívnejšie láka aj naše chuťové poháriky, ktorých aktivita sa pri konzumácii teplého pokrmu znásobí.

Nemáte chuť?

Niektoré mechanizmy podporujú našu chuť do jedla a iné ju naopak otupujú. Fajčenie napríklad paralyzuje riasinky na sliznici v našom nose. A keďže sú čuch a chuť neoddeliteľne prepojené, fajčiari majú výrazne zníženú schopnosť cítiť chute. To môže viesť k nadmernému soleniu jedál. Priveľa soli zas negatívne pôsobí na zdravie ich srdcovocievneho systému a zvyšuje riziko kôrnatenia ciev či infarktu myokardu. Schopnosti našich chuťových pohárikov oslabuje aj pričasté jedenie pokrmov rýchleho občerstvenia.

Priveľa tuku a soli totiž posúva hranice citlivosti chuťových buniek. Výsledkom je, že nám nepresolené a nemastné jedla začnú pripadať bez chuti. Vnímanie chutí narúša aj nadmerné vystavovanie sa chemikáliám, napríklad čistiacim prostriedkom v domácnosti. Chuť vám môže pokaziť aj premeškaný termín u zubára. Baktériu zo zubného plaku, zubného kazu a množenie hlienu a zápalu v ústach znemožňuje správne fungovanie chuťových receptorov.

Problémy sa budú zhoršovať

Po dovŕšení päťdesiateho roku života začíname pomaly prichádzať o chuťové poháriky. Väčšinu porúch vnímania chutí však nemá na svedomí rastúci vek, ale poruchy súvisiaceho zmyslu – čuchu. Problémy s rozpoznávaním chutí zažíva väčšina z nás pri chrípke a prechladnutí. Upchatý nos nedokáže vnímať vône šíriace sa z jedla, keď ho prežúvame, a výsledkom je otupené vnímanie chutí. Dôvodom dlhodobo zníženej citlivosti na chute môže byť aj rakovina niektorej časti hlavy, úraz hlavy, nízka úroveň dentálnej hygieny, infekcie horných dýchacích ciest a stredného ucha či vystavenie sa agresívnym chemikáliám. O zníženej citlivosti na chute sa oplatí hovoriť s lekárom. Otupenie zmyslu totiž môžu spôsobiť aj niektoré lieky, ktoré vám môže lekár vymeniť za iné a rýchlo vyriešiť váš problém. Alebo môže pri odhaľovaní porúch chuti včas odhaliť iný, skrytý zdravotný problém.

Vedeli ste, že... ?

… čím je pivo teplejšie, o to horkejšie chutí? Ak neveríte, overte si toto výskumom potvrdené zistenie v praxi.

Milióny chutných odpovedí

Pri narodení sa v našich ústach nachádza desaťtisíc chuťových buniek. Keď dostanú stimul, vysielajú impulzy cez nervovú sústavu do mozgu. Podľa toho, aký signál vyšlú, identifikuje náš mozog danú chuť. Chuťové bunky zodpovedné za rozpoznávanie konkrétnych chutí sú sústredené v špecifických častiach jazyka. Na jeho končeku máme najmä bunky rozpoznávajúce sladkú chuť, po bokoch slanú chuť, o čosi viac vzadu po bokoch kyslú chuť a celkom vzadu horkú. Okrem týchto štyroch rozpoznávame aj ďalšiu, piatu chuť, zvanú umami. Ide o chuť, ktorú najvýraznejšie reprezentuje sójová omáčka.

Na palube nečakajte gurmánsky zážitok

Pri cestovaní v lietadle sa naša schopnosť vnímať slanú a sladkú chuť znižuje takmer o tretinu. Dôvodom je kombinácia nízkeho tlaku v kabíne lietadla a nedostatku vlhkosti vzduchu.

- - Inzercia - -