Dnes je utorok, 26.marec 2019, meniny má: Emanuel
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Prinášame recept na pravú rusínsku mačanku!

december 23, 2018 - 21:30
Neoodeliteľným jedlom štedrovečernej večere rusínov je mačanka, ktorá sa podáva s chlebom. Mačanka, niekedy nazývaná aj kyšeľ je staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska. Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide o polievku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali si do taniera. Vyskúšajte si ju pripraviť aj vy! Prinášame vám výborný recept.

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

Olej

20 dkg sušených hríbov

Mletú červenú papriku 

Mleté čierne korenie

Soľ

Vodu

2 bobkové listy

0,8dcl šťavy z kyslej kapusty

4 strúčiky cesnaku

4 veľké lyžice hladkej múky 

Postup:

V prvom rade si namočíme sušené hríby. 

V hrnci opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. 

Do opraženej cibule pridáme 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky.

Pridáme hríby a zalejeme dvomi litrami vody. 

Následne pridáme soľ, čierne korenie, 1-2 bobkové listy a 2 nakrájané strúčiky cesnaku. Varíme približne 25 minút.

V nádobe si pripravíme šťavu z kyslej kapusty, ktorú zmiešame s hladkou múkou. Zahustíme. Na konci pridáme dva pretlačené strúčiky cesnaku, necháme prevrieť a na záver môžeme pridať na zjemnenie dve čajové lyžičky masla.

Podľa chuti sa môže zjemniť aj šľahačkovou smotanou. Fantázii sa medze nekladú :-).

Prajeme dobrú chuť!

- - Inzercia - -