Dnes je utorok, 19.november 2019, meniny má: Alžbeta
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Veľkonočné recepty, ktoré musíte vyskúšať!

apríl 22, 2019 - 08:00
Hoci v týchto dňoch zrejme nedostatkom inšpirácie na chutné jedlá netrpíte, nikdy nie je na škodu rozšíriť si obzory o ďalšie dobroty. A tieto veru rozhodne stoja za vyskúšanie.

Fantastické dobroty na každý stôl:

Vegánsky mazanec

Ingrediencie:

  • 250g hladkej žitnej múky (ale môže byť aj pšeničná)
  • 250g polohrubej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (+ štipka cukru a trocha vlažnej vody na kvások)
  • 200ml rastlinného mlieka
  • 80g rastlinného oleja
  • 50g hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžice vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • kôra z + chemicky neošetreného citrónu
  • banán
  • hrsť lieskových orechov
  • hrsť mandlí + mandle na ozdobu

1. Do väčšej misy, v ktorej budete miesiť, si dajte obe múky a v strede do jamky rozdrobte droždie, posypte štipkou cukru a zalejte vlažnou vodou. Nechajte vzísť kvasinky.  Orechy nasekajte nožom a pomeľte.  Banán si popučte.

2. Rúru si predhrejte na 180°C. Keď máte kvások pripravený, začnite postupne pridávať všetky ingrediencie a mixujte.

3.Cesto prikryte a nechajte cca 45min kysnúť. Po uplynutí tejto doby ho znova premieste, preložte na plech na ktorom budete mazanec piecť a nechajte ešte cca 30min kysnúť. Mandle na ozdobu si namočte, keď je cesto dokysnuté poukladajte navrch mandle a dajte do rúry. Pečte cca 40min.

Recept pripravila Martina Schmidtová  z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Jidáše s medom

Ingrediencie:

  • 500g polohrubej múky
  • 3 žĺtka
  • 400ml mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 100g hnedého cukru
  • 70g masla roztopeného
  • + 1 vajíčko na potretie
  • + med na podávanie

1. Pripravte si kvások – zmiešame lyžicu cukru, 1 dcl mlieka a droždie a necháme na teplom mieste vzísť. Rúru si predhrejeme na 190°C. Plech si vyložte papierom na pečenie.

2. Do misy od mixéra dajte múku, cukor a žĺtka, pridajte aj kvások. V rajničke rozpustite maslo a mlieko zohrejte na izbovú teplotu ak je potreba. Začnite miesiť a postupne pridávajte mlieko aj maslo. Vypracujte hladké pružné cesto. Prikryte fóliou a dajte na teplé miesto kysnúť na cca 1 hodinu.

3.  Vykysnuté cesto si rozdeľte na menšie časti, spravte šúľky z ktorých vytvoríte tvar aký chcete. Ak chcete robiť špirálky, jeden koniec valčeka začnite zatáčať dovnútra až kým vznikne niečo ako slimáčik. Poukladajte na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Pečte približne 20 minút.

Recept pripravila Martina Schmidtová  z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Veľkonočná syrová roláda

Ingrediencie:

  • 300g tvrdého syru (Eidam)
  • 120g masla
  • 250 mäkkého syru (môže byť tavený alebo lučina)
  • 3 vajcia na tvrdo uvarené
  • 1 väčšia kápia
  • petržlenová vňať
  • hrsť nasekanej pažitky
  • 1 lyžička dijónskej horčice
  • soľ, korenie

1. Do väčšieho hrnca dajte variť vodu. Keď voda vrie vložte do nej dobre uzavretý syr v igelitovom vrecúšku. Varte vo vode 30min.

2. Medzitým si pripravte plnku. Vymiešajte syry a maslo. Potom pridajte nakrájanú zeleninu, vajíčka a bylinky. Podľa potreby dochuťte.

3. Pripravte si podložku, na ktorej budete syr vaľkať. Uvarený syr vyberte z vody, roztrhnite vrecúško a vyklopte na podložku s fóliou. Začnite hneď vaľkať namočeným valčekom. Na vyváľaný plát naneste rovnomerne plnku. Zatočte, zabaľte do fólie a uložte na chladné miesto, kde stuhne. Ideálne je keď roláda cez noc postojí v chladničke. Potom ju už len nakrájajte a dozdobte.

Recept pripravila Martina Schmidtová  z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Jarné veľkonočné sušienky

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 1 vajce
  • 1 uvarený žĺtok
  • 100 g práškového cukru

1. Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a nechajte min. 2 hodinky chladiť v chladničke. Vychladené cesto rozvaľkajte na plát o sile 3-4 mm. Môžete cesto vaľkať medzi dvomi potravinovými fóliami, aby ste nezapracovávali do cesta príliš veľa múky.

2. Vykrajujte ľubovoľné tvary podľa svojich možností - napríklad formičkami  v tvare vajíčok, zajačikov a kuriatok. Na tento typ cesta možno použiť aj pečiatky. Tvary preneste na plech vystlaný papierom
na pečenie (ak používate pečiatky, je dobré nechať plech s vykrojenými tvarmi ešte 20 min vychladiť v chladničke, aby ste mali istotu, že vám vytlačené vzory zostanú i po upečení)

3. Vložte do rúry vyhriatej na teplotu 170 stupňov. Pečte cca 8-10 min. Sušienky po upečení presuňte na mriežku a nechajte vychladnúť. Potom už môžete zlepovať a zdobiť podľa svoj ho.

Recept pripravila Lucie Jahelková z výživového poradenstva „FoodBodyLife“ viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Veľkonočná banánová torta

Ingrediencie:

  • Na 2 korpusy o priemere 17 – 19 cm
  • 5 dosť zrelých stredných banánov
  • 390 g hladkej múky
  • 225 g rozpusteného masla
  • 350 g hnedého cukru
  • 4 vajcia vel. L
  • 250 g creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo zakysaná smotana)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • Jarné kvety a čokoládové vajcia na ozdobu

Na krém:

variant 1 (mascarpone krém)

  • 350 g masla
  • 500 g mascarpone
  • cukor práškový
  • lyžička prírodnej vanilkovej esencie

variant 2 (cream cheese krém)

  • 450 g cream cheese
  • 320 ml 40% šľahačky
  • cukor práškový
  • 1 lyžička vanilkovej esencie

Mliečny karamel:

  • 245 ml smotany (ideálne 40%, ale postačí 31%)
  • 220 g krupicového cukru
  • 6 lyžíc vody
  • 1 lyžička prírodnej vanilkovej esencie
  • prípadne 0,5 lyžičky soli (pokiaľ chcete slaný karamel)

1. Vajcia vyberte z ľadničky a nechajte ich minimálne hodinu stáť v izbovej teplote, ideálne ich nechajte mimo chladničku cez noc. Rúru si predhrejte na 160 stupňov. Formy si vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.

2. V mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu a soľ, banány roztlačte vidličkou a  uschovajte na neskoršie použitie. Vyšľahajte vajcia, postupne pridávajte cukor.

3. Vychladnuté maslo premiešajte a tenkým pramienkom ho prilievajte do cesta. Potom keď bude maslo spracované, po lyžiciach pridávajte creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo pochúťkovú kyslú smotanu) a vanilkovú esenciu.

4. Nakoniec zapracujte múčnu zmes a banány.

5. Takto hotové cesto nalejte do foriem a dajte piecť do vyhriatej rúry na 50 – 60 minút.

Mliečny karamel

Smotanu si v kastróliku ohrejte s vanilkovou esenciou na nízkom plameni. Do ďalšieho kastróliku si nasypte cukor a vodu a na vysokom plameni priveďte do varu (zmesou ani trochu nehýbte). Nechajte variť, pokiaľ nedosiahnete jantárového karamelu (pozor, aby karamel nezhorkol, hneď ako zozlatne tak ho  odoberte  z ohňa). Do karamelu prilievajte zohriatú smotanu a energicky miešajte metlou. Po 10 minútach osoľte a nechajte schladnúť.

Krém:

Krém variant č.1 – Mascarpone krém

Maslo izbovej teploty šľahajte samotné asi 7 minút. Potom pridávajte po lyžiciach mascrapone. Medzitým do krému kvapnite vanilkovú esenciu. Nakoniec preosejte práškový cukor podľa chuti a premiešajte.

Krém variant č.2 – Cream cheese krém

Na krém šľahajte cream cheese izbovej teploty asi 3 – 5 minút, pridajte vanilkový extrakt, preosejte práškový cukor a zašľahajte dohladka. Potom po častiach pridávajte vychladenú smotanu. Šľahajte, pokiaľ nebude krém tuhý.

Kompletácia

Korpusy pozdĺžne rozrežte a natrite postupne krémom. Každý korpus môžete natrieť aj karamelom, ale nie je to nutné. Nakoniec tortu zahľaďte a dajte stuhnúť do chladničky. Po 30 minútach ho prelejte karamelom, ozdobte vajcami  a kvetmi.

Recept pripravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Coot“ viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

- - Inzercia - -