Dnes je pondelok, 21.október 2019, meniny má: Uršuľa
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Bryndzove halušky v ohrození? Prednosť dostáva moderná kuchyňa

máj 10, 2019 - 11:48
Tradičné recepty našich starých rodičov sa len ťažko dostávajú do každodenného jedálnička mladých ľudí. Tí skôr uprednostňujú moderné, netradičné, zahraničné, často exotické jedlá.

Kuskus, koriander, avokádo, bambusové výhonky, edamame, burgur, chia, kokosové mlieko sú len niektoré ingrediencie, ktoré s ľahkosťou mladí ľudia zaradili do svojich pravidelných jedálničkov s víziou zdravšej a modernej stravy.  Ešte stále však máme na Slovensku jedinečnú super potravinu – bryndzu,  ktorej blahodarný vplyv na náš organizmus je neodškriepiteľný.

Bielkovín ako v tvarohu, no menej sacharidov

Po tejto potravine mali siahnuť aj športovci. Každý gram bryndze Liptov obsahuje prospešné mikroorganizmy a vápnik (100 g bryndze Liptov obsahuje 501 mg vápnika), ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus, tak isto obsahuje prospešnú CLA a v bryndzi Liptov sú, samozrejme, zastúpené aj bielkoviny (17 g na 100 g), ktoré  podporujú rast a udržanie svalovej hmoty.

Nečakane dobré kombinácie

Liptovská mliekareň, ktorá spracováva mlieko len v od slovenských oviec a kráv pasúcich sa v horských oblastiach, tzv. horské mlieko, pripravila v spolupráci s moderátorom Martinom Pyco Rauschom niekoľko receptov  práve s bryndzou Liptov. Tie sa vyznačujú netradične chutnou kombináciou bryndze s inými ingredienciami, ako sme boli doteraz zvyknutí.  

Pyco skombinoval napríklad červený melón, červenú cibuľku, bazalku a bryndzu a vytvoril Melónový šalát s bryndzou. Ďalšie prekvapivé spojenia mix ingrediencií a ich netradičné spracovanie sú znaky jeho kulinárskeho umenia. Avokádová nátierka s bryndzou, mrkvové cestoviny s bryndzou, či paprikovo-bryndzová polievka alebo sladký bryndzový toast sú len niektoré recepty z Pycovej kuchyne, kde kraľuje bryndza Liptov.

Tradičný chránený produkt

Liptovská  bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza,“ ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že bryndza Liptov obsahuje minimálne 50 % ovčej zložky.    Liptov bryndza sa vyrába z pasterizovaného mlieka a každý výrobok prechádza podrobnou kontrolou. Aj preto je bryndza Liptov nie len zdraviu prospešná ale aj bezpečná.

Zemiakovo-bryndzový hotdog

  • 270 g lístkového cesta
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ks veľkej červenej cibule
  • 170 g varených zemiakov
  • 1 ČL morskej soli
  • 170 g bryndze
  • 1 ks čili
  • 1 ks žĺtka
  • čerstvý kôpor
  • čierne korenie
  • čierny sezam

 

1. Na panvici s olivovým olejom asi štvrťhodinu pražíme očistenú a nadrobno pokrájanú červenú cibuľu dohneda a necháme vychladnúť.

2. V šupke uvarené zemiaky očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme soľ, nasekaný kôpor, čierne korenie a vidličkou roztlačíme. Bryndzu vymiešame s nasekanou čili papričkou (môžeme vynechať a nahradiť sladkou mletou paprikou).

3. Plát lístkového cesta rovnomerne rozdelíme na osem obdĺžnikov (rozmery približne 10 x 13 cm). Každý z nich natrieme zemiakovou zmesou, okraje cesta však necháme voľné. Do stredu vložíme ručne vymodelovaný pás bryndze, horné okraje cesta zahneme dovnútra a po dĺžke nakoniec všetko

zvinieme. Navrchu vzniknutú medzeru dôkladne zatlačíme dovnútra spolu s okrajmi cesta, aby sa pri pečení stred neotváral, a posypeme dávkou opečenej cibule. Vonkajšie časti cesta nakoniec natrieme rozšľahaným žĺtkom a všetko posypeme čiernym sezamom.

Pečieme 25 minút pri teplote 200 °C, prípadne kratšie (v závislosti od rúry).

- - Inzercia - -