Dnes je utorok, 19.november 2019, meniny má: Alžbeta
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Baza čierna ako všeliek. Poznáte jej unikátne účinky?

október 21, 2019 - 13:00
V rámci zdravých stravovacích návykov by ste bazu čiernu rozhodne nemali ignorovať. Zláka vás svojou výraznou farbou, jedinečnou chuťou a množstvom pozitívnych účinkov na ľudský organizmus.

Na úvod zopár zaujímavých faktov. Jej domovinou je Kaukaz, odkiaľ sa postupne rozšírila do celého sveta. Dnes sa baza čierna pestuje takmer vo všetkých krajinách rozprestierajúcich sa v miernom podnebnom pásme. V minulosti sa práškom z pomletých suchých listov zastavovalo krvácanie z nosa. V súčasnosti sú jej medicínske spôsoby využitia pochopiteľne oveľa širšie. Dobrou správou je, že v menších dávkach neškodí ani deťom.

Zdolá aj tieto neduhy

Baza čierna je bohatá na vitamín B a podporuje krvotvorbu. Oplatí sa ju mať po ruke v chrípkovom období, poradí si aj s bolesťou hrdla. Je močopudná, čistí krv a znižuje vysokú horúčku. Obsahuje vitamín A a C, jej listy sú zas významným zdrojom vápnika. 

  • kúpele nôh v bazovom odvare si nevedia vynachváliť ľudia s reumatickými ťažkosťami, 
  • obklady účinkujú na vredy, vyrážky a zapálenú pokožku,
  • je pomocníkom pri problémoch s ľadvinami, hemoroidmi a kŕčovými žilami,
  • zmierňuje migrénu,
  • vysoký obsah flavonoidov pozitívne vplýva na cievy.

Najobľúbenejší je sirup

Bazová šťava je síce náročnejšia na výrobu, no vynaloženú trpezlivosť vám vráti späť skvelými zdravotnými účinkami. K najjednoduchším spôsobom jej prípravy patrí určite tento: nazbierané a obraté plody bazy podlejte, rozvarte a prelisujte. Podľa chuti doplňte cukor a citrónovú šťavu. Nezabúdajte, že ide o sirup a preto sa riedi s vodou, ten správny pomer ostáva už na vás.

Dôležité upozornenie

Pri spracovaní bazy čiernej používajte iba dozreté plody modročiernej farby. Práve čerstvé plody bývajú mierne jedovaté, dbajte na ich tepelnú úpravu! Najskôr ich však dôkladne poumývajte v studenej vode. Nikdy ich nevarte spolu s vetvičkami, keďže tie obsahujú trieslovinu a chuťovo by plody znehodnotili. 

- - Inzercia - -