Dnes je sobota, 14.december 2019, meniny má: Branislava, Bronislava
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Sviatočné pečenie s RISO: Hruškový tarte tatin

november 04, 2019 - 12:16
Koláčik s názvom "tarte tatin" nie len pôvabne vyzerá ale aj veľmi dobre chutí. S hruškami, či s jablkami, to je jedno. Vydarí sa vám určite na výbornú.

 

Potrebujeme:

Na cesto:

150 g zmäknutého masla

balíček vanilkového cukru

225 g hladkej múky

vajce

štipku soli

Na plnku:

1 kg hrušiek

šťavu z jedného citróna

125 g masla

100 g hnedého cukru

3 PL Malinového džemu RISO

Pripravíme krehké cesto. Do misky dáme maslo, vanilkový cukor, soľ, múku a vajce a elektrickým ručným šľahačom vymiešame cesto. Potom cesto rukami vyformujeme do guľatého tvaru, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na hodinu odpočinúť na chladné miesto. Skaramelizujeme hrušky. Hrušky ošúpeme, rozrežeme na štvrtky a zbavíme jadrovníka. Pokvapkáme ich štvrtinou citrónovej šťavy. Do formy na tarte tatin alebo ohňovzdornej panvice s priemerom asi 26 cm dáme vločky zo 100 g masla a pridáme 50 g cukru. Potom do formy poukladáme vedľa seba štvrtky hrušiek. Zvyšných 25 g masla necháme rozpustiť v kastróliku. Hrušky pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme zvyšným cukrom a malinovým džemom. Dusíme asi 15 minút na prudkom ohni, kým hrušky nezmäknú a nevytvorí sa karamel. Vyvaľkáme cesto – rúru predhrejeme na 180 °C (spodný aj horný ohrev). Z cesta na silikónovej podložke vyvaľkáme kruh s priemerom asi 32 cm a odložíme ho na chvíľu na chladné miesto. Hrušky poukladáme do formy alebo panvice do tvaru hviezdy okrúhlou stranou nadol. Pomocou podložky preložíme cesto na hrušky v horúcej forme. Cesto, ktoré presahuje okraj založíme dovnútra. Upečieme a vyklopíme tortu. Tortu pečieme na strednej koľajničke asi 40 minút. Formu vyberieme z rúry a postavíme na mriežku a necháme 10 minút vychladnúť. Potom tortu vyklopíme na podnos, na ktorom ju budeme servírovať.

- - Inzercia - -