Dnes je nedeľa, 05.apríl 2020, meniny má: Miroslava
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Javorový sirup ako najlepšia alternatíva bieleho cukru. Čo všetko dokáže?

marec 25, 2020 - 16:00
Biely cukor je už dávno OUT, v súčasnosti predsa existuje hneď niekoľko možností, ako ho zdravou cestou nahradiť. Jednou z nich je javorový sirup – veľmi zdravé prírodné sladidlo, ktoré uspokojí neovládateľnú chuť na sladké a ešte vás aj napumpuje vitamínmi.

Základný rozdiel medzi javorovým sirupom a bielym cukrom spočíva v tom, že javorový sirup má menej kalórií a nižší glykemický index. Len pre porovnanie, 100 gramov bieleho cukru obsahuje 401 kalórií, pričom 100 gramov javorového sirupu ich má iba 260. Odteraz ním môžete polievať lievance, palacinky, prípadne ho použiť na prípravu koláčového cesta a to bez toho, aby ste pripravovaný pokrm ochudobnili o želanú, sladkastú chuť.

Hlavnou zložkou javorového sirupu je voda a sacharóza, v menšom množstve v ňom nájdete fruktózu a glukózu. Vyzdvihnúť jednoznačne treba aj obsah draslíka, vápnika, zinku či mangánu, ktoré majú dôležitý vplyv na imunitu človeka, produkciu hormónov, vývin kostí i regeneráciu tela.  

V prípade javorového sirupu sa ale rozhodne neriaďte známym porekadlom Kto šetrí, má za tri. Platí tu jednoduchá úmera: jeho farba ovplyvňuje chuť a cenu. Čím je sirup svetlejší, tým jemnejšia býva jeho chuť a vôňa, s čím samozrejme súvisí vyššia suma.

  • Grade A (Canada No. 1 Light) – veľmi svetlý sirup, označovaný prívlastkom luxusný
  • Grade B (Canada No. 2 Medium) – svetlý sirup s jemnou chuťou
  • Grade C (Canada No. 2 Amber) – v Európe najobľúbenejší druh javorového sirupu
  • Grade D (Canada No. 3 Dark) – tmavý variant vhodný predovšetkým na pečenie

Pri nákupe sa preto nenechajte zlákať lacnými baleniami, ktoré so zdravím nemajú spravidla nič spoločné. Javorový sirup totiž v týchto prípadoch býva ochudobnený o cenné živiny a navyše sa doň zvykne pridávať cukor, umelé farbivá, kukuričný, ale i glukózový sirup.

- - Inzercia - -