Dnes je pondelok, 27.marec 2017, meniny má: Alena
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Fazuľovica, ako sa patrí

november 01, 2013 - 08:53
V chladnejších dňoch si radi pochutnáme na dobrej domácej hustej polievke. Ponúkame vám niekoľko tipov na polievky, v ktorých hrá hlavnú úlohu obľúbená a zdravá fazuľa.
Fazuľová s údeným kolenom
Ingrediencie:
500 g veľkej tmavej strakatej fazule, menšie údené koleno,  2 väčšie mrkvy, 2 väčšie petržleny, 2 zemiaky, 1 väčšia cibuľa,  8 strúčikov cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne korenie, nové korenie, soľ, 3 PL hladkej múky, 1 PL oleja, 1 ČL mletej červenej papriky, 1 menšia paprika, 1 menšia paradajka, soľ
Postup:
Večer pred varením namočíme fazuľu. Do hrnca na polievku vložíme umyté koleno, zalejeme vodou a uvaríme takmer do mäkka. Prisypeme fazuľu, celú cibuľu, nové aj čierne korenie, bobkový list. Varíme, kým nie je aj fazuľa polomäkká. Kolene je už uvarené, vyberieme ho, rovnako aj všetky guľôčky korenia a bobkový list. Cibuľu môžeme nechať. Pridáme na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, na kocky zemiaky, zelenú papriku, rozkrojenú paradajku a dovaríme. Vychladnuté koleno oberieme a pokrájame. Medzitým si na oleji pripravíme zásmažku z múky. Keď začína hnednúť, odstavíme, pridáme lyžičku mletej červenej papriky, pretlačené strúčiky cesnaku, premiešame a za stáleho miešania zalejeme studenou vodou.  Opatrne vlejeme do uvarenej fazule so zeleninou, pridáme pokrájané mäso z kolena, privedieme k varu a odstavíme. Dochutíme soľou. Na tanieroch posypeme petržlenovou vňaťou.
TIP:
Kto má rád pikantné, spolu so zeleninou môže do polievky pridať 1 až 2 čili papričky.
 
Hustá fazuľovica so zeleninou
Ingrediencie: 
3 PL olivového oleja, 250 g veľkej bôbovitej fazule, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 menší pór, 2 mrkvy, 1 menší zeler, 2 zemiaky, 2 paradajky, 1 malá cukina, hrsť zeleného hrášku, mleté čierne korenie, soľ, bobkový list, nové korenie, 1 KL sušenej alebo čerstvej bazalky, petržlenová vňať
Postup:
Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme a prilejeme približne 1,5 litra čerstvej vody. Privedieme do varu. Asi po 10 minútach vodu znova zlejeme a dolejeme vriacu. Pridáme bobkový list a fazuľu varíme, kým nezmäkne. Medzitým na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, pór a cesnak. Po pár minútach pridáme pokrájanú mrkvu a zeler. Prikryté opekáme 5 minút, keď treba, podlejeme vývarom alebo vodou. Opečenú zeleninu pridáme do hrnca s fazuľou, prisypeme hrsť hrášku, 5 guľôčok nového korenia, sušenú alebo čerstvú bazalku, menšie kocky zemiakov a na kolieska nakrájanú mrkvu. Po chvíli pridáme olúpanú a na kolieska
nakrájanú cuketu a paradajky bez jadierok. Ochutíme soľou a korením. Po 10 minútach môžeme polievku odstaviť. Podávame posypanú petržlenovou vňaťou.
 
 
Fazuľová s pórom
Ingrediencie:
400 g tmavej maslovej sterilizovanej fazule, 400 g bielej maslovej sterilizovanej fazule, 300 g póru, 2 väčšie mrkvy, 3 zemiaky, 8 dl vývaru, 1 väčšia cibuľa, 3 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup:
V hrnci zohrejeme vývar. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, pór dôkladne umyjeme a nakrájame na centimetrové krúžky. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej, nasypeme cibuľu, pór, na kocky nakrájanú mrkvu a zemiaky a približne 5 minút popražíme. Prilejeme teplý vývar a necháme zovrieť, potom teplotu znížime, panvicu prikryjeme, povaríme pár minút, nakoniec pridáme fazuľu aj so šťavou. Necháme variť, kým všetka zelenina nie je mäkká. Okoreníme, osolíme a na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.
 
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Autor: Beata Vrzgulová
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -