Dnes je sobota, 18.august 2018, meniny má: Elena, Helena
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Májová bryndza patrí na stôl

jún 01, 2012 - 12:49
Krát, krát, na dvakrát, varí mačka demikát... Spomínate si na jedny z prvých detských veršíkov? Mnohé sme vtedy netušili, že demikát je vynikajúca polievka z bryndze.

 

Nezopakujete si prvácky veršík pri jej varení? Ponúkame aj iné recepty s bryndzou – poponáhľajte sa, najlepšia je vraj tá májová.


Klasický demikát
Ingrediencie:

250 g zemiakov, 200 g bryndze,1 l mlieka, 1 stredne veľká cibuľa, 1 ČL mletej sladkej papriky, 2 – 3 strúčiky cesnaku, štipka  soli, nové korenie, rasca, bobkový list

Postup:
Očistené a na kocky pokrájané zemiaky uvaríme v malom množstve osolenej vody. Počas varenia pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, trocha rasce,  nové korenie a bobkový list. Medzitým si v miske vymiešame bryndzu s červenou paprikou. Aby sa nám lepšie miešala, prilejeme do nej trocha mlieka. Keď voda, v ktorej sa varia zemiaky, vrie, postupne do nej vmiešavame bryndzu. Samozrejme, zemiaky sú už mäkké. Dobre premiešame a prilejeme zvyšok mlieka, toľko, aby mala polievka primerane hustú konzistenciu. Len kratučko prevaríme. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom. Na tanieroch dozdobíme  kockami opečeného chleba.







 

Bryndzovo-zemiakové krokety
Ingrediencie:

400 g varených zemiakov, 70 g masla, 1 celé vajce, 2 žĺtky, soľ, 150 g bryndze, 1 menšia cibuľa,  drvená rasca, 3 PL hladkej múky, strúhanka na obaľovanie, olej na vyprážanie

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a postrúhame na stredne hrubom struháku. V miske dôkladne zmiešame so zmäknutým maslom, celým vajíčkom a dvoma žĺtkami. Osolíme.  Masa by mala byť skôr pevná. Na pomúčenej doske si pripravíme asi 1,5 cm hrubé štvorčeky 10 x 10 cm zo zemiakovej masy.  Na každý štvorček uložíme kôpku bryndze vymiešanej s nadrobno nasekanou cibuľou. Sformujeme krokety, pričom dbáme, aby sme bryndzu dôkladne ukryli v zemiakovom ceste. Vzniknuté krokety obalíme v strúhanke a vypražíme do zlatista v horúcom oleji. Vypražené krokety necháme odkvapkať, podávame samostatne s porciou čerstvého sezónneho šalátu alebo k minútkovému kuraciemu mäsu.





Kuracie prsia plnené bryndzou a šunkou 
Ingrediencie:

4 väčšie vykostené kuracie prsia, 4 plátky šunky, 100 g bryndze, 1 celé vajce, 3 PL hladkej múky, strúhanka (alebo podrvené kukuričné lupienky) na obaľovanie, olej na vyprážanie

Postup:
Umyté kuracie prsia osušíme a vytvoríme v nich „kapsu“. Bryndzu si rozdelíme na štyri kôpky. Do vytvorenej kapsy najskôr prestrieme  plátok šunky a na ňu uložíme kôpku bryndze. Na otvorenom konci kapsu poriadne pritlačíme, spoje  môžeme jemne potrieť  rozšľahaným vajíčkom, aby lepšie držali, prípadne spojiť kuchynskou ihlicou. Obalíme v trojobale a vypražíme na rozpálenom oleji z oboch strán. Uložíme na zapekaciu misku a vložíme na cca 5 minút do rozpálenej rúry na dôkladné dopečenie mäsa. Alternatívou môže byť obalenie   plnených pŕs v hladkej múke, rozšľahanom vajci a napokon v podrvených kukuričných lupienkoch. Aj takto obalené mäso prudko opečieme na panvici a necháme dopiecť v rozpálenej rúre.





Lístkové bryndzové šatôčky
Ingrediencie:

1 balíček lístkového  cesta, 250 g bryndze, 1 menšia červená cibuľka, mleté čierne korenie, 1 celé vajce

Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na približne 1,5 cm hrúbku, rozkrojíme na úhľadné štvorce približne 7 x 7 centimetrov.  Na každý štvorček dáme kôpku bryndze, ktorú sme predtým vymiešali s nadrobno nasekanou červenou cibuľkou.  Štvorčeky preložíme, aby vytvorili šatky, okraje dobre pritlačíme. Povrch ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom, prípadne iba žĺtkom. Poukladáme na papierom vystlaný plech a vložíme do stredne rozohriatej rúry. Upečieme do zlatista. Podávame ako rýchle a chutné pohostenie.




Zapekané paradajky s bryndzovou plnkou
Ingrediencie:

10 väčších paradajok, 2 natvrdo uvarené vajcia, 150 g bryndze,  1 kocka čerstvého syra Lučina, , 1 malá šalotka nakrájaná nadrobno, 2 PL nadrobno nasekanej pažítky, štipka soli, mleté čierne korenie

Postup:
Z umytých a osušených paradajok odkrojíme ostrým nožíkom vrchnú časť, opatrne vydlabeme dužinu a odložíme. Bryndzu, syr, dužinu, nadrobno nakrájané vajíčka a šalotku zmiešame, napokon pridáme pažítku. Vzniknutou bryndzovou zmäsou naplníme paradajky a prikryjeme odkrojenou „čiapočkou“. Plnené paradajky poukladáme na zapekaciu misu a pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút. Chute sa vynikajúco spoja. Podávame ako ľahkú večeru s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou alebo pečenými paradajkami pohostíme návštevu.







Zemiak v šupke plnený bryndzou
Ingrediencie:

4 väčšie zemiaky, 100 g bryndze, 4 plátky prerastenej slaninky, 50 g nahrubo nastrúhaného tvrdého syra, bylinky na posypanie

Postup:
Zemiaky starostlivo umyjeme a uvaríme v šupke. Dávame pozor, aby sa nerozvarili. Zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Na každý zemiak narežeme kríž, opatrne roztvoríme šupku a vydlabeme časť vnútra. Vzniknutú jamku vyložíme plátkom slaninky, naplníme bryndzou a navrch posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Naplnené zemiaky poukladáme do  ohňovzdornej misky a dáme na 15 minút zapiecť do rozpálenej rúry. Podávame s čerstvým šalátom.

- Vďaka vysokému obsahu vápnika pôsobí bryndza preventívne na ochorenie osteoporóza a iné civilizačné ťažkosti.
- Hoci vám ponúkame chutne tepelne upravené bryndzové pokrmy, jedzte ju najmä surovú, nepasterizovanú, upravenú vo forme rozmanitých nátierok s čerstvou zeleninou na tmavom celozrnnom pečive.
- Ovčie mlieko, z ktorého sa vyrába pravá bryndza, je hustejšie, výživnejšie a ľahšie stráviteľné ako kravské. Obsahuje dvakrát viac vitamínov, minerálov, bielkovín i tuku. Mliečne baktérie a kvasinky obsiahnuté v bryndze majú pozitívny vplyv na reguláciu imunitného systému, prevenciu rakoviny, cievnych ochorení (infarktu myokardu, mozgovej príhody), zažívacích problémov, cukrovky a dokonca aj znižujú krvný tlak.





Autor: Beata Vrzgulová
Foto: Thinkstock 

- - Inzercia - -