Dnes je utorok, 13.november 2018, meniny má: Stanislav
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Netradičné a zdravé obilniny: Vyskúšajte rizoto z quinoi!

november 08, 2018 - 06:24
Polenta, quinoa, kuskus či bulgur. V slovenskej kuchyni ešte nemajú svoje stabilné, všedné miesto, no ich príprava je jednoduchá, chuť lahodná a priaznivé účinky na naše zdravie neodškriepiteľné. Dajte im šancu a uvidíte sami.
Čas varenia: 
30 minút
Čas prípravy: 
10 minút
Ingrediencie: 
100 g Quinoi
300 g Očistených kreviet
250 g brokolice
250 g Cukiny
1 cibuľa
5 Strúčikov cesnaku
50 ml bieleho vína
50 g parmezánu
50 g masla
1 čili paprička
  Lyžička olivového/kokosového oleja
  Čerstvá petržlenová vňať
  Soľ
  Korenie podľa chuti
Inštrukcie: 

Quinou varíme na cibuľke s vínom a vodou približne 15-20 minút. Na 100 gramov quinoi budeme potrebovať 200 ml vody. Brokolicu uvaríme alebo sparíme, aby bola mäkká, ale aby sa nerozpadávala. Z cesnaku, čili, vňate, soli, korenia a olivového oleja pripravíme marinádu na krevety. Krevety v nej poriadne premiešame. Cukinu nakrájame na kolieska a s krevetami opekáme na kokosovom oleji asi 5 minút. Do uvarenej quinoi pridáme maslo a parmezán. Vo väčšej mise premiešame quinou s brokolicou a opečenými cuketami a krevetami. Naservírujeme na taniere, posypeme parmezánom a nasekanou vňaťou. Toto rizoto ľahko pripravíme aj s bulgurom alebo kuskusom namiesto použitia quinoi.