Dnes je streda, 18.september 2019, meniny má: Eugénia
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Zemiakové dukáty s lekvárom

november 12, 2018 - 06:27
Čakáte návštevu a radi by ste uvarili niečo netradičné, no s ľahkým nádychom tradičnosti? Inšpirujte sa naším menu, ktoré v sebe spája oboje.
Čas varenia: 
20 minút
Čas prípravy: 
5 minút
Ingrediencie: 
500 g Zemiakov uvarených v šupke
10 pl Bezlepkovej múky
  Soľ
2 pl Mletého maku
  Slivkový lekvár
Inštrukcie: 

V šupke uvarené zemiaky očistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Ak používame varené zemiaky z predošlého dňa, riadne ich popučíme, aby ostalo čo najmenej hrudiek. Na 50 g zemiakov pridáme jednu zarovnanú lyžicu bezlepkovej múky. Z prísad vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Z cesta, ktoré sme rozvaľkali asi na polcentimetrovú hrúbku, vykrajujeme okrúhle dukátiky. Opekáme ich z oboch strán na dobre rozpálenej panvici, kým sa na nich nezačnú robiť typické pripálené škvrny (ako keď pečieme lokše). Vždy dva a dva dukátiky spájame lekvárom, ktorý bohato posypeme mletým makom. Pred podávaním dukáty posypeme práškovým cukrom.