Dnes je sobota, 19.január 2019, meniny má: Drahomíra, Mário
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Mokka bezé torta s kokosom

december 12, 2018 - 12:22
Áno, také sú lahôdky zo snehového cesta. K bozkom ich prirovnali romantickí Francúzi a pomenovali ich bezé (od slova baiser, čiže bozkávať).
Popis receptu: 

Správne upečené bezé je krehké a chrumkavé a v ústach sa rozplynie ako sen. Lenže aj iné dobroty úspešnej českej cukrárky Pavlíny Berzsiovej sú ako sen amy vám nimi ukážkou z knihy Veľká domáca cukrárka, ktorú vydal Slovart, radi spestríme predvianočné pečenie.

Čas varenia: 
30 minút
Čas prípravy: 
15 minút
Ingrediencie: 
8 Bielkov
300 g Práškového cukru
250 g strúhaného kokosu
5 pl Hrubej múky
8 Žĺtok
250 g masla
150 g Práškového cukru
1 pl instantnej kávy
100 g opražených kokosových lupienkov
  čokoládové hobliny
Inštrukcie: 

Z bielkov najprv vymiešame riedku penu, potom pridáme cukor a šľaháme, až kým nevznikne tuhý  sneh. Zľahka vmiešame kokos amúku. Na plechy vyložené papierom na pečenie ceruzkou nakreslíme postupne štyri kruhy s priemerom 26 cm (môžeme obkresliť tortovú formu). Hmotu rozdelíme na 4 časti, rozotrieme na kruhy a postupne pečieme v rúre predhriatej na 160 °C asi 30 minút. Po upečení
vyberieme, necháme vychladnúť a opatrne odlúpneme z papiera. Žĺtky miešame s polovicou cukru vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Vyberieme z vodného kúpeľa, pridáme kávu amiešame do vychladnutia.
Maslo nakrájame, necháme zmäknúť pri izbovej teplote, pridáme zvyšný cukor a vymiešame na penu. Oba krémy spojíme a vymiešame. Jeden kruh potrieme štvrtinou krému, priklopíme druhým dielom,
postup zopakujeme ešte dvakrát, prikryjeme štvrtým dielom a dáme do chladničky stuhnúť. Potom celú tortu natrieme zvyšným krémom, boky obalíme kokosovými lupienkami a povrch ozdobíme čokoládovými kávovými zrnami alebo čokoládovými hoblinami.