Dnes je streda, 20.november 2019, meniny má: Félix
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Jablkový koláč so žĺtkovým krémom

marec 02, 2011 - 15:29
Suroviny na 10 porcií:
Žĺtkový krém:
3 žĺtky, 250 ml smotany, 30-40 g cukru
Koláč: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, 9-12 ks jabĺk Grany Smith, 100 g cukru, 50 g hrozienok, 2 citróny, 100 ml rumu
Postup:
Žĺtkový krém:
Prevaríme smotanu s cukrom a trochu z nej odlejeme k žĺtkam, aby sme ich rozriedili a vyrovnali teplotu. Smotanu odstavíme z tepla, položíme na vlhkú utierku a opatrne pridáme žĺtka. Miešame, kým krém nevychladne pod 60 stupňov. Potom ho odložíme do chladničky a občas premiešame.
Jablkový koláč: Maslo izbovej teploty zmiešame s múkou, vajíčkom a cukrom. Rozdelíme na dve polovice a dáme do chladničky odležať. Cesto musí stuhnúť tak, aby sa dalo rozvaľkať. Medzitým si očistíme jablká, ktoré vkladáme do jemne citrónovej vody, aby nestratili farbu a hrozienka namočíme do rumu. 3-4 jablká bez jadierok nakrájame na menšie kocky a vymixujeme so šťavou z 1 citróna. Z cukru pripravíme karamel, prilejeme trochu vody a hrozienka aj s rumom, aby sa karamel rozpustil. Keď sa voda vyparí, pridáme jablkové pyré. Necháme pomaličky variť do zhustnutia. Pridáme ostatné jablká nakrájané na šestiny. Prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly vychladnúť. Cesto položíme na papier na pečenie, druhou vrstvou papiera ho prikryjeme a rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Položíme naň jablkovú plnku, prikryjeme druhým cestom, rovnako rozvaľkaným. Povrch viackrát prepichneme vidličkou. Pečieme pri 170 stupňoch asi 20 minút dozlatista.

Autor: RED.
Foto: red.

- - Inzercia - -