Značka Caffè Vergnano má pozoruhodný príbeh, ktorý trvá už 140 rokov. Počas štyroch generácií rozvíja tradíciu kvalitnej kávy a vyváža kultúru pitia autentického talianskeho espressa do celého sveta.
Príbeh sa začal v roku 1882, keď Domenico Vergnano, dedo a pradedo súčasných majiteľov, založil firmu a otvoril si malý obchod s potravinami v meste Chieri na úpätí Turína. Obchod sa špecializoval na praženie a maloobchodný predaj kvalitnej kávy.
Firma neustále rástla až do 30. rokov 20. storočia, kedy došlo k významnej expanzii zakúpením kávovej farmy v Keni a otvorením troch skladov v Taliansku – v Turíne, Albe a Chieri. V 70. rokoch minulého storočia sa vďaka výstavbe továrne Caffè Vergnano v meste Santena stala značka uznávanou ako jedna z popredných talianskych pražiarní kávy.
Od roku 2011 spoločnosť zdvojnásobila kapacitu závodu a uviedla na trh svoju značku Èspresso1882, ktorá spája chuť pravého talianskeho espressa s pohodlím kapsúl. Caffè Vergnano exportuje do viac ako 90 krajín po celom svete, zamestnáva približne 155 zamestnancov a patrí medzi popredné spoločnosti vyrábajúce kávu v Taliansku. Zmesi Caffè Vergnano nájdete v najlepších svetových kaviarňach, baroch a hoteloch a vo viac ako 170 obchodoch Caffè Vergnano 1882 po celom svete.
Káva vybraná Pietrom Vergnanom
Caffè Vergnano je skutočne 100 % autentické talianske espresso. Táto dokonalosť je dosiahnutá dôslednou kontrolou každej dávky kávy vrátane ochutnávky vzoriek Pietrom Vergnanom, jeho otcom a malej skupiny vysoko vyškolených partnerov, ktorí zodpovedajú za kvalitu každej dávky. Vzorky sa najskôr pražia v mini pražiacom stroji, ktorý presne reprodukuje podmienky ich veľkokapacitných pražiarní.
Zmesi Caffè Vergnano sú výsledkom dlhoročných skúseností. Keďže kávové zrná sú prírodným produktom, ktorý sa môže z roka na rok meniť, výzvou a zručnosťou je udržať jednotnú a dokonalú charakteristickú chuť v priebehu času. Tajomstvo špičkovej kvality zmesí pochádza z precízneho výberu najlepších pestovateľov kávy z celého sveta – tie najlepšie kávové zrná sú vyberané a kupované priamo v mieste ich pôvodu.
Výber tých najkvalitnejších kávových zŕn sa spája s bezkonkurenčnými skúsenosťami so spracovaním kávy, stále prebiehajúcim tradičným spôsobom s použitím pomalého procesu praženia. V závislosti od druhu kávy sa cykly pomalého praženia realizujú s použitím rôznych časov a teplôt, aby sa dosiahlo dokonalé praženie.
Pietro Vergnano vyrastal v rodine plnej histórie a s kávou v DNA. Hrával sa medzi jutovými vrecami a navštevoval kávové plantáže a miesta, ktorých sa turizmus nikdy nedotkol. Ako sa v rodine hovorí, „vdýchol kávu ešte predtým, než sa jej napil“!
Ako na autentické espresso?
Rituál prípravy a vychutnávania si pravého talianskeho espressa prináša jedinečné potešenie.
Pitie lahodnej kávy je každodenným zážitkom opradeným históriou. Je to rituál, ktorý je známy nielen v Taliansku, ale po celom svete.
Talianska vášeň pre espresso viedla k revolučným vynálezom, ako je kávovar na espresso Moka, cappuccino a kávová kapsula. Ale skutočným tajomstvom úspechu Talianska a toho, čo robí z pravého talianskeho espressa symbol národa je oddanosť, osobná vášeň a know-how, ktoré si vyžaduje. Ako všetko vzácne, príprava jedinečného espressa znamená, že nič nie je ponechané na náhodu a dodržiava sa presný súbor pokynov.
Preto je na prípravu dokonalého espressa potrebné dodržiavať základné pravidlá:
• správna dávka kávy medzi 7 a 9 g v závislosti od zmesi,
• teplota vody by mala byť medzi 88 – 92 °C,
• objem hrnčeka by mal byť 60/90 ml,
• krém by mal byť hustý, dlhotrvajúci a hnedý s tmavými pruhmi,
• chuť musí byť plná a jemná,
• správna rovnováha medzi kyslosťou a horkosťou.
Okrem toho je rozhodujúca aj použitá voda. Minerálne zloženie vody musí byť vyvážené, aby poskytovalo tú najjemnejšiu arómu a je nevyhnutné na zabezpečenie správneho fungovania kávovarov. Pravé talianske espresso má bohatú a očarujúcu arómu, bohaté telo a okrúhlu, vyváženú chuť.