Rockefellerovo centrum, komplex, v ktorom sa jedlo dlho točilo len okolo korporácií, je zrazu destináciou, kde môžu kuchári realizovať svoje vlastné nápady. Pozrite si spolu s nami, ako vyzerá predvianočné hodovanie v New Yorku.
Za posledné tri roky sa na Rockefeller Plaza a v hale, pod ktorou je sieť podzemných chodieb, otvorilo 12 reštaurácií na sedenie a sedem ďalších miest na jedenie a pitie. Na budúci rok majú doraziť ďalšie štyri. Keď sa realitná firma pokúšala presvedčiť šéfkuchárov, aby sa pridali, vedeli, že tam môžu vytvoriť niečo kultové. „Môžete urobiť z Rockefellerovho centra epicentrum gastronómie pre New York,“ povedal jeden šéfkuchár.
Väčšie reštaurácie nesú zreteľné odtlačky šéfkuchárov, ktorí ich prevádzkujú, a hoci sú v hale stále nejaké reťazce, zvyčajne ide o malé miestne reštaurácie, ako napríklad Ace’s Pizza a Other Half Brewing. Lodi na južnej strane Rockefeller Plaza a Le Rock na severe sú v podstate hlavnými nájomníkmi. Lodi je malý, presný a taliansky. Le Rock je veľký, rušný a francúzsky. Každý sa pohybuje ako hodinky. Keď sedíte v oboch reštauráciách, viete, že ste v New Yorku a nikde inde.
Jedna z iných vecí, ktoré ľudia hovoria, je, že v Rockefellerovom centre jedia iba turisti. To je však omyl. Každý deň v komplexe pracujú alebo ním prechádzajú tisíce Newyorčanov.
foto: The New York Times, @karstenmoran a @colinclark