Je bohatý na bielkoviny, ale aj vápnik, vitamín E, niektoré vitamíny zo skupiny B, fosfor, železo, pritom má len veľmi málo nasýtených tukov a nijaký cholesterol! Áno, to je v skratke sójový tvaroh či syr známy pod názvom tofu, ktorý k nám prišiel aj s ďalšími špecialitami z ázijskej kuchyne. Samotný syr nemá výraznú chuť, ale dajú sa z neho alebo s ním vykúzliť priam gurmánske kúsky. Skúste!
Krémová špenátová polievka s údeným tofu
4
porcie15
minút30
minútIngrediencie
1 balíček mrazeného špenátového pretlaku
1 kocku zeleninového bujónu
30 g masla
1 kopcovitú lyžicu hladkej múky
vodu podľa potreby
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne mleté korenie
po štipke tymianu a muškátového orieška
250 ml smotany na varenie
1 cibuľu
1 kocku údeného tofu
2 – 3 lyžice rastlinného oleja
POSTUP
- masla a múky urobíme v hrnci svetlú zápražku, zalejeme ju asi 300 ml studenej vody, dobre rozmiešame, aby neboli hrčky, a keď začne vrieť, vložíme do nej zmrazený špenátový pretlak.
- Pomaly necháme za častejšieho premiešania rozvariť a podľa potreby dolievame vodu.
- Pridáme rozmrvenú kocku bujónu, tymian, muškátový oriešok, jemne osolíme, okoreníme a keď už polievka vrie, vlejeme do nej smotanu a dobre zamiešame.
- Hotovú polievku odstavíme, necháme trochu vychladnúť, potom zmixujeme, dáme späť do hrnca, prehrejeme a dochutíme pretlačeným cesnakom.
- Na tanieroch polievku posypeme kockami údeného tofu opraženého na oleji spolu s cibuľkou dozlatista.
- Pri striktnom pôste alebo v rámci jarnej očisty maslo nahradíme troškou oleja a smotanu sójovým mliekom.
Grilované tofu v marináde
4
porcie20
minút20
minútIngrediencie
400 g čerstvého bieleho tofu (podľa potreby viac alebo menej)
- Na marinádu:
2 lyžice tmavej sójovej omáčky
1 šťavu a postrúhanú kôru z citróna
2 lyžičky hnedého cukru
1 čili papričku (čerstvú alebo sušenú)
2 lyžičky horčice
1 lyžičku grilovacieho korenia
1/2 lyžičky mletého zázvoru
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice rastlinného oleja
1 lyžičku mletej červenej papriky
POSTUP
- Citrón, ak nemáme možnosť kúpiť chemicky neošetrený, dobre vydrhneme, osušíme a najemno z neho nastrúhame do misy kôru, potom vytlačíme i šťavu.
- Pridáme olej, horčicu, sójovú omáčku, pretlačený cesnak, ako i všetky ostatné ingrediencie a vyšľaháme metličkou dohladka.
- Hotovou omáčkou dobre ponatierame nakrájané hrubšie plátky tofu, poukladáme ich do misy so zvyškom marinády, prikryjeme a odložíme do chladničky na niekoľko hodín.
- Počas marinovania ich obrátime, potom ugrilujeme dozlata z oboch strán, alebo opečieme v dobre vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Počas grilovania alebo pečenia potrieme plátky tofu zvyškom marinády. Podávame s rôznymi prílohami, s čerstvými šalátmi, prípadne s rôznou zeleninou, ktorú ugrilujeme alebo opečieme naraz s plátkami tofu.
Zeleninové ražniči s tofu
4
porcie10
minút40
minútIngrediencie
250 g bieleho tofu
220 g údeného tofu
4 veľké zemiaky (na krájanie lepšie viac menších)
2 cibule
1 zelenú papriku
1 červenú papriku
sójovú omáčku
soľ
mletú rascu
mletú červenú papriku
majorán
mleté čierne korenie
rastlinný olej
POSTUP
- Údené tofu a očistenú zelenú a červenú papriku pokrájame na štvorčeky.
- Rovnako nakrájame aj biele tofu, ktoré z oboch strán potrieme sójovou omáčkou, mletou červenou paprikou, korením, rascou a majoránom.
- čistené, umyté zemiaky a cibuľu pokrájame na kolieska, osolíme ich, posypeme drvenou rascou, pokvapkáme olejom a necháme pol hodiny odstáť.
- Potom suroviny napicháme striedavo na drevené špajdle (alebo kovové ihly) v poradí: zemiak, biele ochutené tofu, cibuľa, údené tofu, paprika, zemiak, biele tofu...
- Ražniči potom uložíme na alobal potretý olejom, opatrne ho na koncoch uzavrieme a dáme do pekáča.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 až 40 minút.
- Keď už zemiaky rozvoniavajú, alobal roztvoríme a pri zvýšenej teplote dopečieme doružova.
DOBRÁ RADA: Klasický čerstvý sójový syr je vlastne bez chuti, základom jeho kuchynskej úpravy je marinovanie na rôzny spôsob. Potom ho môžeme dusiť, variť, opekať, vyprážať, grilovať… Dnes už dostať tofu syry v pomerne bohatom sortimente, od prírodného bieleho či krémového až po údené a rôzne ochutené, tzv. lahôdkové druhy, ktoré už netreba marinovať. Na čo však treba dávať pozor pri výbere syra, je dátum spotreby, aby nebol skysnutý, čo ľahko zistíme aj podľa jeho vône.