Bozkávanie dotykom pier je jedinečným ľudským správaním. Naše telo pri ňom produkuje hormóny a neurotransmitery, ako je dopamín a serotonín, ktoré nám pomáhajú udržiavať vzťahy.
Niektoré teórie o tom, prečo sa ľudia bozkávajú, vychádzajú z myšlienky, že ako deti máme vrodenú záľubu v dotykoch pier. Iní poukazujú na reakciu zvierat na červenú farbu, ako ukazovateľ plodnosti.
Dotyk, čuch aj chuť
Pri bozkávaní sú angažované hneď tri z našich piatich zmyslov. Vďaka veľkému počtu nervových zakončení sú pery extrémne citlivé na dotyk, podobne ako oblasť genitálií. Pomocou čuchu sme prirodzene priťahovaní k druhým ľuďom, ktorých vieme na jeho základe rozpoznať aj takpovediac so zavretými očami. Chuť má tiež každý špecifickú a keď nám naša polovička „chutí“ je typické, že chceme akt bozkávania opakovať.
Samé výhody
Okrem toho, že si pri bozku potrénujeme srdce, ktoré sa ihneď rozbúcha a pľúca, ktoré zareagujú zmenou dychu, hormóny, ktoré pri bozku produkujeme spôsobujú, že máme chuť si puto s našim náprotivkom udržať.
Čo z toho vyplýva?
Vytasme červený rúž, ktorý dlhodobo vedie v rebríčku atraktivity, našpúľme pery a bozkávaniu zdar.