Polenta s hubami a pažítkou
Ingrediencie
50 g masla, plus na pomastenie
1 strúčik cesnaku
1/2 hlávky kelu
85 g polenty (kukuričnej krupice)
75 g tvrdého strúhaného syra
trochu čerstvého tymianu
1 vaječný žĺtok
soľ a čierne korenie
- Na huby:
50 g masla
100 g lesných húb (aj viac)
1 lyžicu balzamikového octu
2 lyžice posekanej pažítky
POSTUP
- Vo veľkej panvici na masle a cesnaku podusíme domäkka postrúhaný kel.
- hrnci privedieme do varu asi trištvrte litra osolenej vody, vsypeme polentu a pri miernejšej teplote za stáleho miešania varíme asi 8 až 10 minút, kým nevznikne hladká kaša.
- Odstavíme ju, primiešame kel, 25 g strúhaného syra (najlepšie parmezánu), trochu posekaného tymianu, rozšľahaný žĺtok a rozotrieme na plech vyložený potravinárskou fóliou.
- óliou aj prikryjeme a odložíme najmenej na 4 hodiny do chladničky.
- Stuhnutú polentu pokrájame na štvorce, dáme na vymastený polech, maslom potrieme aj navrchu a posypeme strúhaným syrom. V rúre upečieme dozlatista a na tanieri obložíme hubami udusenými na masle, ochutenými soľou, korením a balzamikovým octom. Nakoniec posypeme pažítkou.