Asi každý z nás pozná staré prísloviek, že láska ide cez žalúdok. Toto príslovie nás učí, že sa máme najesť, aby sme sa mohli zamilovať. Ale viete, aké zázračné jedlo si máme naservírovať, aby sme sa zamilovali? Vedecké štúdie dokazujú, že za láskou sú hormóny a vďaka namiešaniu tých správnych ingrediencií naše telo dokáže zvýšiť ich produkciu. Navyše odborníci potvrdzujú, že v jedle je tiež ukrytý elixír krásy a mladosti, kľúč k zamilovanosti.
Za lásku môžu hormóny, tvrdia vedci a snažia sa dokázať, že pri tých fascinujúcich pocitoch zaľúbenosti naše telo produkuje hormóny šťastia. Dokážeme jedlom stimulovať tieto hormóny? „Tým, čo jeme, prospievame nielen svojmu fyzickému zdraviu, ale tiež našej psychike. Potraviny totiž ovplyvňujú tvorbu hormónov. Jeden z hormónov šťastia, serotonín, vytvára dobrú náladu a zabraňuje depresiám. Takže bude pre nás prospešné do jedla zaradiť potraviny bohaté na vitamín B, vápnik, tryptofán, ktoré prispievajú k vytvoreniu hormónov melatonín a serotonín a nenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú uvoľňovanie serotonínu. K takýmto potravinám patrí ryža, kuracie a morčacie mäso, vajíčka, strukoviny, listový šalát, hrach, mliečne výrobky, orechy, mandle, čokoláda, banány, sezamové semienka či morské ryby a plody,“ radí výživová špecialistka Jana Doležalováz Nutriadapt v Bratislave.
V rôznych kultúrach sa už od pradávna stretávame s konzumáciou afrodiziakálnych jedál, ktoré podnecovali lásku. Egypťania verili, že túžbu vzbudia vďaka servírovaniu jašteričích chvostíkov, Gréci dokonca neváhali, a aby sa priblížili bohyni lásky Afrodite, konzumovali jedovaté látky. Dnes sa našťastie za afrodiziakálne jedlá považujú menej extrémne ingrediencie.
Ako na nás účinkujú ustrice
Ustrice sú starou známou potravinou, ktorej sa pripisujú afrodiziakálne účinky najčastejšie. Preto, ak sa chystáte na letnú dovolenku k moru, viete, čo si máte určite objednať. Podľa legendy si ich servíroval aj známy záletník Giacomo Casanova, aby zvládol uspokojiť zástupy svojich mileniek. „Ustrice zvyšujú produkciu hormónu dopamín, známeho v jazyku lásky aj ako hormón nerestí. Obsahujú veľké množstvo zinku, ktorý je dôležitý pri tvorbe testosterónu. Libido a naša sexualita úzko súvisí s hormonálnou hladinou a schopnosťou organizmu produkovať špecifické hormóny. Aj v priebehu ich produkcie je potrebný zinok a vďaka nemu organizmus dopamín produkuje lepšie a vo väčšom množstve. Zároveň tento stopový prvok udržuje jeho optimálnu hladinu. Podľa štúdií zvýšené uvoľňovanie dopamínu zosilňuje sexuálne vzrušenie aj samotné prežívanie,“ vysvetľuje výživová špecialistka.
Štipľavá láska
Všetci tí, korí hľadajú lásku, by chceli mať čo najviac hormónu známeho ako hormón lásky, teda oxytocínu. Dokonca výskumy naznačujú, že za nadšenie vytvárať a nadväzovať kontakty, môže vlastne tento hormón. A jeho produkciu môžete podnietiť aj tým najjednoduchším korením, ktoré máme v kuchyni. Čili korenie je skvelý príkladom ako môže niečo také bežné podporiť našu vášeň. „Jedlá okorenené čili pomáhajú stimulovať hormóny šťastia a pomôžu k tomu, aby sme boli viac uvoľnení a viac pripravení na lásku,“ potvrdzuje výživová poradkyňa. Toto korenie nám pomáha cítiť sa a dokonca aj vyzerať lepšie. A táto kombinácia je tou najlepšou, aby sme boli otvorení nadväzovať vzťahy. „Kapsaicín obsiahnutý v čili papričkách je v kozmetike veľmi cenný pre svoje široké spektrum účinkov, od stimulácie krvného obehu až po podporu tvorby kolagénu,“ vysvetľuje Andrea Janitor, odborníčka na prírodnú kozmetiku z MARK face & body, ktorá má na starosti vývoj produktov a testovanie receptúr.
Pálivé papriky sa totiž osvedčili aj pri formovaní postavy a boji s celulitídou. Celulitída je zdravotný a estetický problém, spôsobený poruchou cirkulácie lymfy, čo má za následok zadržiavanie vody v tukových bunkách. Opakované výskumy a štúdie preukázali, že čili pomáha poruchu napraviť a jej dôsledky odstrániť.„Čili papričky obsahujú kapsaicín, ktorý keď skonzumujeme, zrýchli sa nám metabolizmus. Keď ho aplikujeme na pokožku, zvýši sa cirkulácia krvi v podkoží, čo pomáha v boji proti zadržiavaniu vody v tukových bunkách. Prírodný kapsaicín dokázateľne znižuje prejavy celulitídy a viditeľne zoštíhľuje a tvaruje postavu v problematických partiách, ako sú boky, stehná, zadok a brucho,“ potvrdzujeAndrea Janitor. Netreba sa báť, že by kapsaicín, ktorý sa používa kozmetických prípravkoch na koži pálil alebo štípal ako na tanieri. „Napriek tomu sa odporúča nepoužívať ho bezprostredne po depilácii, holení alebo na podráždenú pokožku,“ hovorí A. Janitor.
Takže, ak chcete zvýšiť svoju príťažlivosť a podporiť lásku, nezabudnite čili korenie zaradiť do svojho jedálnička. Vedecké štúdie a skúsenosti odborníkov z oblasti výživy a krásy potvrdzujú, že správne ingrediencie môžu výrazne ovplyvniť naše hormonálne a emocionálne zdravie. Prepojenie lásky a jedla je silnejšie, než sa môže zdať – a kapsaicín v čili korení je jednou z kľúčových ingrediencií tohto magického spojenia.
Recepty, po ktorých sa zaľúbime
Keď varí muž…
Kroketky z lososa na masle
Ingrediencie:
Potrebujeme 500 g zemiakov typ C, soľ, 2 vajíčka, 80 g strúhanky, 2 ks šalotky, 1 ks červenej chilli papričky + na ozdobu, 400g lososové filety bez kože, 1 hrsť čerstvého koriandru, 150 ml. kokosového mlieka, 2 lyžice kukuričného škrobu, 2 lyžice rybej omáčky, 50 g korenia – bylinkové maslo, 1 lyžička sezamového semienka, 4 ks žĺtka.
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kúsky a uvaríme domäkka v osolenej vode. Scedíme a pretlačíme na kašu. Necháme vychladnúť.
Lososa očistíme a nakrájame najemno, rovnako aj šalotku a chilli papričku. Všetko zmiešame, pridáme žĺtky a spolu so škrobom vypracujeme hladké cesto. Zmes musí držať pohromade, je zároveň mäkká a poddajná. Podľa potreby pridáme trochu strúhanky.
Zapracujeme nasekané listy koriandru a dochutíme rybou omáčkou. Tvoríme malé guličky.
Vajíčka vyšľaháme so 4 lyžičkami vody a obalíme v nich guličky. Následne ich obalíme aj vo zvyšnej strúhanke.
Na panvici roztopíme maslo a krokety osmažíme dozlatista. Pridáme koriander a sezam, speníme a podlejeme kokosovým mliekom. Privedieme do varu, stiahneme panvicu z priameho ohňa a ihneď podávame.
Keď varí žena…
Krevetové cestoviny so šalátom
Ingrediencie:
Potrebujeme 300 g špagiet alebo linquine – ploché talianske špagety, 200 g zeleného hrášku, 2 lyžice olivového oleje, 2 strúčiky rozdrveného cesnaku, 1 ks čerstvej chilli papričky, 24 ks veľkých olúpaných kreviet, 12 ks cherry paradajok, hrsť čerstvej bazalky, hrsť zeleného šalátu, soľ, čierne korenie.
Na zálievku:
2 lyžice tvarohu, alebo krémového syra, 2 ks limetky– šťava + kôra, 1 lyžice trstinového cukru.
Postup:
Ingrediencie na zálievku zmiešame v miske a dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme odstáť.
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale tak, aby ostali pevné. Na poslednú minútu varenia k nim prisypeme hrášok.
Medzitým rozohrejeme na panvici alebo vo woku olej, pridáme cesnak aj chilli papričku a na miernom ohni ich pol minúty pražíme, aby cesnak krásne rozvoňal , ale nezhnedol. Vysypeme krevety, zvýšime teplotu a smažíme približne tri minúty, až kým krevety zružovejú. Pridáme paradajky a za občasného miešania ešte asi tri minúty pražíme. Cestoviny s hráškom scedíme a pridáme ku krevetám. Posypeme lístkami bazalky, natrhanými na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Šalátové listy prelejeme limetkovou zálievkou a podávame k cestovinám. Môžeme servírovať s čerstvou bagetou, ktorá vynikajúco chutí v kombinácii s lahodnou šťavou, ktorá nám ostane na tanieri.