Ako donútiť zelené paradajky, aby dozreli? Prinášame vám niekoľko overených tipov. Vyskúšajte a uvidíte, že sa začervenajú.
Paradajky dajte do kartónov od vajec rovnako, ako sa ukladajú vajcia. Obal uložte na hornú časť skrine alebo na iné teplé miesto s 18 až 20 stupňov Celzia. Po niekoľkých dňoch sčervenajú.
Na ďalšiu metódu vyberte len rajčiny ktoré sú nepoškodené a majú pevnú šupu. Zelené rajčiny oberieme a zbavíme stopiek. Pripravte si väčší zavárací pohár 4 až 5 litrov, na dno položte zrelé jabĺčko 1 alebo 2 kusy a naukladajte na ne paradajky. Jablko nesmie byť poškodené ani nahnité. Pohár uzavrite a položte na parapetu. Jablká uvoľňujú etylén, vďaka ktorému budú rajčiny rýchlejšie dozrievať.
Paradajky rýchlejšie dozrejú aj pomocou pilín. Zelené paradajky uložte do debničky alebo inej nádoby vystlanej pilinami a uložte na slnečné miesto. Vďaka veľmi dobrej výhrevnosti pilín paradajky postupne dozrejú. Ďalšou možnosťou je zabaliť paradajky do starých novín – každú zvlášť a uložiť na parapetu. Plody pravidelne kontrolujte, aby ste zistili, ktoré dozreli a ktoré naopak potrebujú ešte čas.
Spracované: vm
Foto: Shutterstock