Pierre Cédrick Klimeczek je meno, ktoré rezonuje nielen medzi fanúšikmi varenia, ale aj tými, ktorí milujú kreatívny prístup k životu. Jeho cesta od kaderníka k čokolatiérovi, foodbloggerovi a moderátorovi kulinárskych podujatí je plná zvratov a fascinujúcich okamihov. V rozhovore nám Pierre prezradil, ako ho ovplyvnila účasť v šou Masterchef Slovensko a prečo sa stal známym ako „zážitkový kuchár“ so svojím vlastným štýlom a nápadmi.
Pierre sa v kuchyni od začiatku vyznačoval tým, že sa nebál šokovať a kombinovať nečakané ingrediencie. „Moje začiatky boli o kontroverzii, šokovaní, inakosti,“ hovorí Pierre a dodáva, že hoci sa dnes vo svojich kreáciách trochu krotil, stále má hlavu plnú nápadov. Jeho vášeň pre jedlo nie je len o varení, ale aj o chápaní toho, ako jedlo ovplyvňuje naše zdravie a celkový životný štýl.
Povedzte nám o sebe viac. Kto je Pierre?
Pierre je predovšetkým nekonečne kreatívny pôžitkár. Vďaka televíznej šou Masterchef Slovensko sa zásadným spôsobom môj život zmenil. Jedlo sa stalo mojou pasiou i poslaním. Postupne sa z kaderníka stal zážitkový kuchár, foodblogger, čokolatiér, moderátor kulinárskych akcií a svojej talkshow OJEDLE s Pierrom či najnovšie tvorca vlastnej línie výberových káv.
Ako by ste opísali váš kuchársky štýl a prístup k vareniu?
Kto ma pozná vie. Moje začiatky boli o kontroverzií, šokovaní, inakosti. Častokrát som prekombinovávál ingrediencie, koreniny, bylinky. Dnes som po tých rokoch striedmejší aj v tomto. Síce mi z nápadov vybuchuje hlava nonstop ale snažím sa krotiť svoje vášne.
Čo vás na varení najviac fascinuje?
Absolútne všetko. Mňa jedlo a všetko čo s nim súvisí vrátane jeho prípravy či ochutnávania skutočne fascinuje. Zbieram kuchárske knihy a doslova som posadnutý výživou a jej vplyvom na naše zdravie i telo.
S čím sa najčastejšie stretávate pri práci s rôznymi surovinami?
Viete, je mi najmä smutno keď vidím kvalitu základných potravín na Slovensku, ako veľmi sme dovolili aby to všetko zašlo až sem. Zároveň sa hnevám keď vidím v supermarketoch napríklad zeleninu, predpečené pečivo, polotovary, spracovávané či trvanlivé potraviny. Naozaj mi chýba napríklad, že mlieko skysne alebo je z neho tvaroh.
Aké chyby často pri ich spracovaní robíme?
Dnes je našťastie aspoň v skutočnej gastronómii trend neplytvať. Respektíve využiť všetko vrátane kostí či šupiek. Ak vám zostane šošovicové ragú – rozmixujte ho, pridajte parmezán či pecorino, hrsť bazalky, kvapku olivového oleja a máte vegánsky tatarák na hrianku. Aj toto je cesta.
Čo by ste svojim sledovateľom radi odovzdali?
Určite časť nadšenia a chute variť si. Tvoriť, kreovať. Začať chápať a vnímať jedlo komplexne a v širších súvislostiach. A ešte kultúru stolovania. Za mňa obedovať spoločne je rituálna záležitosť. Inšpirujme sa Francúzmi. Jedzme, vychutnávajme a hlavne seďme spolu za jedným stolom ako rodina.
Čo vás motivuje neustále sa zlepšovať a inovovať?
Ani neviem či je to niečo konkrétne ale viem, že mám v DNA, že sa chcem učiť stále nové veci, že sa chcem posúvať, skúšať, kráčať vpred. Mojim hnacím motorom je túžba.
Kde hľadáte inšpiráciu pre svoje nové recepty?
Asi mi to chodí z “HORA”. Fakt to bude asi dar z nebies – pretože ja pozriem na pár surovín a mám recept. Okamžite viem čo sa ide variť a čo s čím skombinujem. Ja nemám ani kuchársky vzor. Isteže sú kuchári ktorých štýl či rukopis sa mi páčia. Ako napríklad Michal Konrád ktorému, keď som ho nedávno stretol som aj povedal, že sa mi páči jeho tvorba. Keď som šiel do Masterchef Slovensko nemal som nič napozerané z podobných projektov, nechcel som aby ma čokoľvek akokoľvek ovplyvňovalo. Do dnes to tak mám. Celé roky tvrdím, že #jedlojemojpodpis a tak sa snažím k nemu aj pristupovať.
Existuje niečo, čo by ste chceli v budúcnosti dosiahnuť alebo zmeniť vo svojej kariére?
Aktuálne sa chcem prihovárať k ľuďom najmä cez projekt OJEDLE. Ponúknuť im vlastné produkty a odovzdať im svoje skúsenosti. Mám pocit, že som skúsil naozaj veľmi veľa vecí, ale zároveň si uvedomujem, že je mnoho výziev predo mnou. Ak by som mal raz napísať knihu o svojom živote, tak by značná časť môjho života bola o 3 zásterách. Tej ktorú som nosil ako kaderník, ako kuchár či čokolatier. Kde môžem tvoriť a byť kreatívny – tam som.
Povedzte nám viac o vašom lifestylovom varení a projekte OJEDLE.
OJEDLE s PiERROM je celkom nový formát lajfstajlovej a zároveň kulinárskej talkšou so zaujímavými hosťami ktorých navštevujem a spolu s nimi pripravujem ich obľúbené jedlo zväčša v ich kuchyni. Je to skutočne krásny formát v ktorom som sa našiel. Snúbi sa v ňom všetko, čo mám tak veľmi rád. Chutné jedlo a skvelí ľudia. Pohodová oddychová a zároveň zábavná pol hodinka so známymi osobnosťami.
2 komentáre
Veľký kus podstivej práce
Držím vrelo palce. Je to úžasné ako sa Pierko odhodlal na túto cestu
🙂