Je takzvanou modernou zeleninou, ktorá sa k nám dostala zo zahraničia a uplatnenie našla najmä v šalátoch. U nás jej hovoríme čakanka štrbák – odborne je to endívia.
Patrí k jesennej listovej zelenine, takže si ju môžeme uskladniť aj na neskoršie použitie v zime. Najvhodnejšie v pivnici vo vlhkom piesku alebo do prázdneho pareniska. Ak máme možnosť vytvoriť skladovacie prostredie s teplotou 1 až 5 stupňov Celzia, vydrží nám do februára. Nezabudnime však pozberané listové ružice zakryť tmavou textíliou. Približne v priebehu týždňa zmenia farbu na bledú, stratia horkosť a stále budú krehučké.
Endívia patrí do z čeľade čakankových a jej listy majú mierne horkú chuť. Existujú dva hlavné druhy – endívia kučeravá má zvlnené zelené listy a endívia belgická má hladké listy krémovej farby. Práve táto je vhodná na zimné uskladnenie. Endívia je zdrojom živín, obsahuje vitamíny A, K a C a minerálne látky, ako je kyselina listová a vláknina. Funguje ako prírodný multivitamín.
Spracované red
Foto: Shutterstock