Tekvica, to je zdravá „bomba“ pre naše telo. Obsahuje vitamíny A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín a B9-kyselinu listovú. Ako tento vzácny produkt uskladniť na zimu?
Tekvice zberajte zrelé, čo spoznáte podľa toho, že rastline vädnú listy a stopka plodu schne. Pamätajte však, že treba plody uchovať aj zo stopkou, pretože inak začínajú skôr zahnívať alebo do nich prenikne choroba. Ponechaná stopka by pritom mala byť dlhá aj 5 centimetrov. Tekvice sa počas skladovania nesmú vzájomne opierať či dotýkať. Mali by ste mať k dispozícii dostatok miesta, aby ste ich poukladali vedľa seba, prípadne ich zaveste do sieťok. Nežiaduce je skladovanie tekvíc priamo na drevenej polici či v debničke. Uložiť ich treba do mäkkého a suchého slameného hniezda. Tekvice by sa mali skladovať pri teplote v rozpätí 10 až 15 stupňov Celzia, optimálna vzdušná vlhkosť by sa mala pohybovať okolo 50 až 80 percent. Správne skladované tekvice so stopkami vydržia vo skvelej forme 4 až 5 mesiacov. Skladované tekvice priebežne kontrolujte, vďaka čomu rýchlo odhalíte kusy, ktoré sa začínajú kaziť. Takéto plody majú na sebe vlhké fľaky a mäknú. Odstráňte ich, aby ste tak ochránili zdravé tekvice.
Spracované: red
Foto: Shutterstock