Pochádza z exotických oblastí, no kvôli otepľovaniu klímy ju môžeme pestovať aj u nás. Albízia je nádherný listnatý strom, ktorý si všimnete už pri letmom pohľade. Zaujmú výnimočné listy a krásne kvety.
Domovom tohto subtropického druhu je Ázia, konkrétne krajiny od Iránu až po ostrovné Japonsko. Domáci ju nazvali hodvábny strom, respektíve perzský hodvábny strom a to kvôli kvetom a kôre stromu. Albízia je považovaná za vyslovene dekoratívny strom, takže ak máte „umelecké cítenie“, môžete ju zakomponovať do vašej záhrady a vytvoriť priam rozprávkovú oázu. Dorastá do výšky 3 až 5 metrov. Má krásnu korunu dáždnikovitého tvaru s pôvabne prehnutými konármi. Jemné perovité listy svojím vzhľadom pripomínajú paprade. Zaujímavé sú tým, že sa do seba akoby zatvárajú pri západe slnka a aj počas búrky. Okrem klasickej albízie ružovej vyšľachtili aj albíziu čokoládovú, ktorá má listy sfarbené do odtieňov bordovej a hnedej.

Prečo prívlastok hodvábny
Voňavé kvety – s priemerom 3 – 5 cm, sú usporiadané do zhlukov na konci konárov a evokujú „chlpaté guličky“. Preto pomenovanie hodvábny strom. Plody – ploché struky, sú dlhé 12 až 18 centimetrov a ukrývajú svetlohnedé semená. Kvitne v júli až v auguste, dokonca niekedy aj v septembri. Ružové kvety sú malé, majú však veľký počet dlhých, bielych až tmavoružových tyčiniek, ktoré sú najnápadnejšou časťou súkvetia. Kôra má tmavohnedú farbu, je jemná a hladká – a to je ďalší dôvod prívlastku hodvábny strom.
Podmienky pre pestovanie
Tento exotický strom potrebuje neutrálnu až mierne zásaditú, priepustnú a mierne vlhkú pôdu. Rez sa väčšinou nevyžaduje, ale môžete ho urobiť na jar, keď pominú všetky mrazy. Odporúča sa maximálne o tretinu minuloročných vetiev, inak sa pripravíte o kvety. Strom by síce nasadil dlhé výhony, ale nestihol by vykvitnúť. Nezvyčajný strom si môžete bežne zakúpiť v záhradníctvach v črepníku, respektíve v kontajneroch. Vysádzať sa môže počas celého roka, s výnimkou nízkych teplôt. No neodporúča sa ani výsadba počas veľmi vysokých letných teplôt. Albízia znáša mrazy do mínus 10 stupňov Celzia, spomínaná albízia čokoládová je ešte odolnejšia. Napriek tomu sa odporúča albíziu pestovať len v najteplejších oblastiach Slovenska a vysadiť na slnečné a záveterné miesto, napríklad do blízkosti budovy.
Spracovala: Viera Mašlejová
Foto: Shutterstock