Prinášame vám recept na bravčovú panenku, ktorú môžete podávať s trošku netradičným pyré zo zeleniny, akou je romanesco. Zaručene chutný recept!
Bravčová panenka na pyré z romanesca
Porcie
4
porcieČas prípravy
5
minútČas varenia
1
hodinaIngrediencie
Prinášame vám recept na bravčovú panenku, ktorú môžete podávať s trošku netradičným pyré zo zeleniny, akou je romanesco. Zaručene chutný recept!
POSTUP
- äso osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a dáme pomaly piecť asi na hodinu do rúry rozohriatej na 80 stupňov.
- Cibuľu nakrájame na plátky a speníme na rozpustenom masle, pridáme medvedí cesnak vcelku, premiešame, zalejeme 1 dl smotany a trochu zredukujeme varom, osolíme, okoreníme a po chvíli odstavíme.
- Pyré:
- Romanesco uvaríme vo vývare, ku koncu varenia prilejeme 1 dl smotany a mäkké romanesco rozmixujeme.
- Ochutíme soľou a môžeme pridať lyžicu masla.
- Upečené mäso vyberieme a prudko v celku opečieme na panvici s olivovým olejom a štipkou masla. Vnútri by mäso malo zostať ružové a mäkké. Nakrájame na plátky a naservírujeme na pyré preliate cesnakovou omáčkou. Ozdobíme bylinkami, rukolou, reďkovkovými listami a pokvapkáme olivovým olejom.
Poznámky
- Romanesco je brokolicovo-karfiolový hybrid plný vitamínov a minerálov a je takmer príliš pekný na jedenie. Romanesco je nielen vizuálne príťažlivé, ale je tiež plné živín, ako sú vitamíny A, C a K, vápnik a železo. Telo ľahšie absorbuje vápnik a železo z kapustovitej zeleniny ako je romanesco v porovnaní s inou zeleninou. Preto je obzvlášť dôležité ich zahrnúť, ak dodržiavate rastlinnú stravu, čo sťažuje získanie dostatočného množstva týchto minerálov z potravy. Romanesco má tiež vysoký obsah vlákniny na zníženie cholesterolu – v jednej šálke sú asi štyri gramy.