Broskyne s letným ovocím
Ingrediencie
4 zrelé broskyne (množstvo upravíme)
0,35 litra bieleho vína
alebo šampanského
250 g práškového cukru
4 kúsky badiánu
1 struk vanilky alebo 1 lyžičku vanilkovej esencie
2 kúsky škorice
1/2 citróna
štipku šafranu
220 g jahôd a rôzneho drobného ovocia
POSTUP
- Broskyne ponoríme na 1-2 minúty do vriacej vody, vyberieme a po vychladnutí olúpeme.
- osobitnom hrnci zmiešame víno, vodu, cukor, badián, vanilku, škoricu, citrón pokrájaný na kolieska, šafran a uvaríme sirup.
- Teplotu znížime a pridáme broskyne ak nie sú úplne ponorené, prilejeme vodu, zakryjeme pergamenovým papierom a pomaly varíme 15 – 20 minút, potom ich vyberieme.
- Sirup prudko povaríme, aby sa zredukoval asi o tretinu, odstavíme ho a keď trošku ochladne, dáme doň broskyne.
- Vychladnuté broskyne naaranžujeme na servírovaciu misu, nasypeme na ne očistené a umyté bobuľovité ovocie, polejeme precedeným sirupom a odložíme na 4 hodiny do chladničky. Pri podávaní ozdobíme škoricou a badiánom.