Slováci vyrážajú na dovolenky. Či už sa chystáte k moru, k jazeru, na turistiku alebo na spoznávanie pamiatok mesta, správna desiata je na mieste. Celebritný šéfkuchár Martin Novák nám prezradil, čo si balí s deťmi na cesty on, aj to, čo by v letných dňoch do batohu rozhodne nebral.
Leto je ako stvorené na cestovanie a objavovanie nových destinácií. Doma nebude sedieť ani známy šéfkuchár. Svojim ratolestiam rád pripraví na cestu niečo chutné pod zub. Horúce počasie však praje rastu a šíreniu baktérií, na čo si dáva pozor. Konzumáciou pokazených potravín si totiž môžeme vážne poškodiť zdravie a to veru v lete nikto znás nepotrebuje. Martina sme stretli na konferencii Cestovanie v lete: ako neotráviť rodinu a byť pri tom šetrný k prírode.
Aké zásady by sme mali dodržiavať, aby sme si dovolenku nepokazili pokazeným jedlom, nám tam vysvetlila Ing. Katarína Fašiangová, PhD., poverená vykonávaním funkcie riaditeľky odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR: “Uvarené jedlá by nemali byt vôbec pri izbovej teplote, ak ich hneď neskonzumujeme. Všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny je potrebné uchovávať v chlade, vhodné je teda pribaliť si na cestu chladiacu tašku, ak je to možné. Jedlo tiež dlhšie vydrží vo vákuových obaloch, ktoré zabránia prístupu vzduchu. V neposlednom rade je kľúčové poriadne si umývat ruky pri priprave aj konzumácii jedla a, samozrejme, používať čisté nádoby a príbory.”
Martin Novák patrí medzi aktívnych oteckov. V rozhovore nám prezradil plány na leto, dokonca aj to, kam berie syna už zajtra. Inšpiruje vás, čo si zbaliť pod zub na cesty, tak aby vás v nasledujúcich dňoch nerozbolel žalúdok.