Dnes je streda, 08.december 2021, meniny má: Marína
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Citrónový festival

júl 23, 2013 - 13:53
Svieža šťavnatosť a kyslasto-sladká vôňa citrónových dezertov dá do pozoru vaše chuťové poháriky.
Foto: 
Krémová marmeláda Lemon Curd

Anglická špecialita sa používa rovnako ako džem. Do koláčov, jogurtu, na raňajkové pečivo,alebo palacinky.
Na 1 pohár (350 ml) potrebujeme: 2 citróny, 115 g masla, 200 g kryštálového cukru a 2 vajcia.
Postup: do vodného kúpeľa vložíme kovovú misku s maslom a cukrom. Necháme roztopiť. Nastrúhame si všetku kôru z citrónov a vyšťavíme ich. Pridáme k cukru a dobre premiešame. V druhej miske rozšľaháme vajíčka. Opatrne ich primešavame do cukrovej hmoty a pomocou metličky rýchlo šľaháme, aby sa vajíčka neuvarili. Asi po 15 minútach bude krém dostatočne hustý. Naložíme ho do čistého pohára a uzavrieme. Skladujeme v chladničke max. 2 týždne.  
 
Citrónové Meringue
Niečo ako puding s bielkovou čiapočkou je typický svojou hnedou kôrkou na povrchu.
Pre 8 osôb potrebujeme:
1 šálku bieleho cukru, 2 PL hladkej múky, 3 PL maizeny, ¼ čl soli, 1 a pol šálky vody, 2 citróny (nastrúhanú kôru a šťavu), 2 PL masla, 4 oddelené vajíčka, 6 PL bieleho cukru.
Postup: predhrejeme rúru na 175 stupňov. Citrónovú plnku uvaríme v stredne veľkej rajnici. Zmiešame 1 šálku cukru, múku, maizenu a soľ. Zalejeme vodou, citrónovou šťavou a kôrou. Dobre rozmiešame, zohrievame na strednom ohni a stále miešame, kým nezačne vrieť. Pridáme maslo. V malej miske rozmiešame žĺtka, spojíme ich s polovicou šálky uvarenej cukrovej zmesi, ktorú sme nechali trocha vychladnúť. Krémovú hmotu potom pomaly vmiešame do zvyšku zmesi. Necháme variť popri stálom miešaní kým nezhustne. Odložíme od tepla. Keď bude mať asi 50 stupňov, naplníme ju do sklenených misiek alebo pohárov asi do polovice. Pripravíme si sneh z bielkov. Po vyšľahaní do tuhého snehu primiešame cukor. Sneh navrstvíme na citrónový krém tak aby vytvoril na povrchu kopčeky. Vložíme do rozohriatej rúry na 10 minút, kým sneh začne na povrchu zlatnúť. 
 
Maslové sušienky

Potrebujeme: 1 vajce, 140 g masla, 40 g práškového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 250 g hladkej múky, citrónový džem
Postup: Preosiatu múku, zmäknuté maslo, vajce, práškový a vanilkový cukor zamiesime. Vláčne krehké cesto vytvorí základ sušienok. Vykrojíme si kolieska, ktoré potom rozprestrieme do malých foriem na linecké sušienky. Do stredu lyžičkou natrieme džem. Sušienky sa pečú pri 200 stupňoch asi 20 minút. Z foriem ich vyklopíme ihneď po vytiahnutí z rúry. 
 
 
 
 
Želé rezy
Na 1 plech potrebujeme: 
Cesto: 4 vajcia, 120 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, 120 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
Náplň: citrónový alebo marhuľový džem, 2 vanilkové pudingy, šťava zo 4 citrónov, 4 lyžice krupicového cukru, 500 ml vody, citrón na ozdobu
Postup: vajcia a cukry rozmiešame do peny. Po lyžičkách pridávame múku s práškom do pečiva a citrónovou kôrou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Hlbší plech vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň cesto. Pečieme kým nebude pevné a na povrchu nechytí ružovú farbu. Po vychladnutí cesto necháme v plechu a natrieme džemom. 
 Na želé zmiešame v hrnci všetky tekutiny. Pridáme cukor a pudingový prášok. Dôkladne rozmiešame a povaríme aby vznikol hladký krém. Po krátkom vychladnutí ho nalejeme na korpus a necháme stuhnúť. Povrch želé ozdobíme tenkými plátkami citróna.
 
Citrónové tortičky
Potrebujeme: 225 g hladkej múky, 25 g práškového cukru, 100 g masla, 1 žĺtok, 2 lyžice studenej vody
Na plnku: 4 veľké citróny, 75 g zlatého klasu, 600 ml vody, 4 žĺtky, 175 g kryštálového cukru
Postup: do misky dáme múku, cukor a nakrájané maslo. Rukami vypracujeme mrveničku, pridáme žĺtok s vodou a vypracujeme hladké cesto. Keď je cesto suché, pridáme ešte lyžicu vody. Cesto zabalíme do fólie a necháme odležať 30 minút v chladničke. 
Formu na mafiny vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme do hrúbky asi 3 mm a vložíme do jednotlivých otvorov formy. Vzniknuté košíčky popicháme vidličkou a upečieme na 180 stupňov (asi 20 minút). Ak sa niektorý košíček začne dvíhať, prepichnite ho vidličkou alebo zaťažíme veľkou fazuľou. Po upečení rúru na chvíľu vypneme. 
Plnka: dáme variť vodu a nastrúhame si kôru z 2 citrónov. Vytlačíme si šťavu zo všetkých citrónov a zmiešame ju s kôrou a zlatým klasom. Žĺtky vymiešame s cukrom a odložíme. Do vriacej vody vlejeme citrónovú zmes a uvaríme hustý puding. Po odstavení rýchlo vmiešame žĺtky s cukrom. Plnku naplníme do košíčkov a ozdobíme drobnými kvietkami.
 
Zákusok s citrónovou penou
Pre 4 osoby potrebujeme: 400 ml šľahačkovej smotany (33%), 4 žĺtky, 4 PL práškového cukru, jemne nastrúhanú kôru z citróna, 1 dl citrónovej šťavy, maslové sušienky na korpus, 50 g masla.
Postup: žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a zmes vložíme do parného kúpeľa. Primiešame citrónovú kôru a šťavu, šľaháme ďalej asi 8 minút kým zmes nezhustne. Potom ju miešame až do vychladnutia. Opatrne pridáme do tuha vyšľahanú smotanu. Korpus si pripravíme zmiešaním rozdrvených sušienok a roztopeného masla. Rozvaľkáme ho a vykrojíme 4 kolieska. Do hlbších pohárov vložíme citrónovú penu a na vrch položíme koliesko korpusu. Necháme schladiť. Pred podávaním koláče vyklopíme z pohárov, otočíme na korpus a ozdobíme hoblinami citrónovej kôry. 
Náš tip: korpusy na koláče môžeme pripraviť aj vystlaním hlbších foriem na košíčky. Po vychladnutí cesto naplníme penou. 
 
Citrónovo-tvarohový koláč
Na 1 formu potrebujeme: 200 g cukru, 125 g hery, 3 vajcia, 500 g tvarohu (môže byť aj odtučnený), ½ prášku do pečiva, 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudingy, 1 citrón
Postup: rúru predhrejeme na 180 stupňov. V mise zmiešame cukor, heru, vajcia, tvaroh, vanilkové cukry a pudingy, šťavu a kôru z citróna a prášok do pečiva. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou, vlejeme do nej cesto a dáme upiecť. Koláč vyklopíme z formy, nakrájame, poprášime cukrom. Napriek vzhľadu je koláč šťavnatý. 
 
 
 
 
Pripravila Gabriela Šírová
Foto: thinkstock.com

- - Inzercia - -