Dnes je piatok, 30.október 2020, meniny má: Šimon, Simona
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Milovali babičkine sirupy: Dnes ich ručne vyrábajú sami

november 29, 2018 - 14:00
,,Sme domáci výrobcovia, ktorí majú svoj sen, že jedného dňa budú ľudia opäť vnímať návrat k prírode ako súčasť bytia," hovoria dvaja mladí, šikovní muži Juraj a Miroslav, ktorí vlastnoručne vyrábajú poctivé a chutné sirupy plné ovocia.

Dnes, kedy v ob­cho­doch na­chá­dzame ne­spo­četné množstvo "pre­fab­ri­ko­va­ných" po­tra­vín, ľu­dia čo­raz viac vy­hľa­dá­vajú domáce a poc­tivé pro­dukty. Presne také, aké sme si v detstve vychutnávali na návšteve u našich starých mám. Chuť domáceho sirupu plného ovocia si už zaiste nepamätáme, čo je nesmierna škoda.  Avšak aj v dnešnej uponáhľanej dobe sa nájdu výrobcovia, ktorí sa snažia prinavrátiť k tradíciám a ľuďom ponúknuť kvalitný, poctivý výrobok. Medzi nich patria aj títo zanietení muži na titulke - Juraj a Miroslav. :-) Ako prišli k myšlienke odštartovať svoje podnikanie, čo všetko stojí za výrobou kvalitného, domáceho sirupu, ale aj to, aké majú vízie do budúcna, sme sa porozprávali s Miroslavom Telehaničom.

Prezraď nám, čomu ste sa s kolegom venovali predtým, ako ste rozbehli vlastné podnikanie?

Skôr, ako sme začali podnikať v tomto smere, som pracoval ako barman. Môj kolega bol v tom čase študent vysokej školy, no dnes sa venuje učiteľstvu.

Čo bolo impulzom k tomu, aby dvaja mladí muži začali vyrábať sirupy?

Už odmalička som bol zvyknutý na nesmierne chutné, domáce sirupy mojej babičky. Dennodenne som si ich v práci vyrábal sám, nakoľko som na trhu nevedel nájsť kvalitu, ktorú som potreboval. To bolo impulzom k tomu, že som sa začal zamýšlať nad otázkou: Čo tak ich vyrábať vo veľkom a ponúknuť ich aj ostatným?

Vaše produkty majú naozaj originálny názov. Prečo práve "mMmm - Vlčie sirupy..." ?

Čo človeka napadne ako prvé, keď ochutná niečo vynikajúce? Zrejme mMmm. :-) A samozrejme, nachádzame sa v Národnom Parku Poloniny, ktorý sa niekedy volal Vlčie hory.

Koľko vás aktuálne pôsobí vo firme?

Firmu sme založili dvaja, ja a môj dlhoročný kamarát Juraj. Okrem nás dvoch máme regionálne rozdelených ľudí, pôsobiacich na Strednom a Západnom Slovensku. A vo výrobe sú momentálne dvaja ľudia.

Výroba sirupov si určite vyžaduje množstvo práce a zanietenosti. Čo je na celom postupe najnáročnejšie?

To je ťažká otázka, nakoľko celý proces výroby je náročný. Pracujeme výhradne ručne, od šúpania ovocia, cez jeho spracovanie, varenie, až po plnenie a etiketovanie. Ale keď mám povedať jednu vec, je ňou pravdepodobne spracovanie ovocia. Pri tomto procese musíme dávať pozor na to, aby každé ovocie bolo v požadovanej kvalite, dôkladne umyté, olúpané a nasledovne spracované.

Čo ťa na práci baví najviac a naopak, čo by si najradšej prenechal na niekoho iného?:-)

Najviac ma baví vytvárať nové druhy sirupov. Nakoľko môj pracovný život bol stále spojený s kombinovaním a spájaním surovín, doslova sa v tom vyžívam (smiech). Na druhej strane ma nebaví umývanie fliaš. Všetky totižto umývame ručne. Je to dlhý a musím povedať, že nudný proces.

Ako dlho trvá výroba?

Záleží od druhu sirupu. Vo všeobecnosti od osem až po štyridsať hodín.

Odkiaľ beriete suroviny?

Niečo sa snažíme dopestovať si sami, ale väčšinu surovín odberáme od lokálnych farmárov. Exotické ovocie, sa nám, žiaľ, na Slovensku nepodarilo nájsť.

Aké druhy sirupov máte aktuálne v ponuke?

Celoročne ponúkame príchute ako Jablko – Cvikla, Pomaranč – 5 druhov korenia, Grep – Bazalka, Baza – Citron, Uhorka – Kafírove listy, Rebarbora, Rakytník. Sezónne sú pre tento rok Levanduľa – Arónia, Ananás – Zázvor a Spicy sirup.

Aké sú vaše vízie do budúcna?

Chceli by sme vybudovať firmu, ktorá bude hrdo reprezentovať náš kraj a Slovensko v zahraničí. Taktiež firmu, ktorá poskytne čo najviac pracovných miest a bude symbolom poctivosti k remeslu.

Kde všade vás nájdeme?

Momentálne sa nachádzame v obchodíkoch s kvalitnými lokálnymi surovinami. Záujemcovia o sirupy si ich taktiež môžu zakúpiť cez e-shop.

A na záver vám prinášame tip na výbornú limonádu, ktorú si jednoducho pripravíte aj v pohodlí domova:-)

Potrebujeme: 

  • 4 cl Grep - Bazalka sirup
  • 1 cl citrónovej šťavy
  • 3 plátky grepu
  • 3 lístky  bazalky
  • voda

Viac informácií nájdete TU.

- - Inzercia - -