Dnes je utorok, 18.máj 2021, meniny má: Viola
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Alternatívna príprava kávy

december 29, 2020 - 15:38
V jednom z predchádzajúcich príspevkov som vám predstavil možnosti prípravy lahodného espressa prostredníctvom špičkových pákových kávovarov . No pravdou je, že nie každému môže vyhovovať práve voľba mať doma na kuchynskej linke espresso stroj spolu s mlynčekom.
Foto: 
kavoholik

Okrem vyššej vstupnej investície si to totiž vyžaduje aj väčší priestor. Aj preto je v poslednom období veľmi populárna práve alternatívna príprava kávy. Jednou z možností, ako ju pripraviť týmto spôsobom je prekvapkávač V60. Pochádza z Japonska a používajú ho v každej druhej kaviarni s výberovou kávou. Je to však skvelá voľba aj na doma.  

kv3.jpg

Foto: 
kavoholik

 V60 má množstvo tvárí
Sklený, kovový, porcelánový alebo dokonca aj plastový. Je len na vás, pre ktorý variant sa rozhodnete. Zvoliť si môžete tiež veľkosť, a to od 1 do 3. Mimochodom už zo samotného názvu vyplýva, že má tvar „V“ so 60 stupňovým uhlom.

 Kráľ skla
Alternatívu V60 vyrába spoločnosť Hario. V japončine to znamená „kráľ skla“.  Zakladateľom firmy je totiž Hiromu Shibata, ktorý na samom začiatku vyrábal tepluodolné odolné sklené odmerky, skúmavky a iné vybavenie pre chemické laboratória zo skla. Vznik firmy sa datuje do roku 1921.

 Dokonalá extrakcia vďaka ryhám
V60 má špeciálne zatočené ryhovanie. Na konci má otvor, cez ktorý preteká vylúhovaná káva. Ryhy slúžia k lepšej extrakcii, priľnutiu filtra a taktiež k odvádzaniu vzduchu. V60 je taktiež praktický zakončená, jej spodná časť vyzerá ako podšálka. Vďaka tomu dobre drží na šálke alebo dekantéri, do ktorého potom káva prekvapkáva. Spôsob prípravy kávy v tomto vynáleze je jednoduchý, rýchly a výsledkom bude veľmi kvalitná a čistá káva. 

kv1.jpg

Foto: 
kavoholik

 Presný postup je dôležitý
No a na záver návod na prípravu dobrej kávy cez V60 od nás Kávoholikov

- 20g kávy 

- 300ml vody  

- 96°C 

- stredne hrubé mletie 

- pomer zalievania 1:1:1 

 1. Ohrejete si vodu v kanvici na 96°C. 

2. Položte V60  na šálku (dekantér), do ktorej sa bude káva lúhovať. 

3. Do V60 vložte papierový filter a dôkladne ho premyte zohriatou vodou. Zároveň tým zahrejete V60 a šálku pod ňou. Nezabudnite vodu zo šálky vyliať. 

 4.  V60 so šálkou položte na váhu a zapnite ju. Pre strednú veľkosť 02 V60 použite 20g kávy a 300g vody. Kávu nasypte na namočený filter. Miernym pobúchaním z boku V60 sa pokúste zarovnať kávu vo vnútri. Vynulujte váhu. 

5. Pri použitom pomere 1:1:1, postupne zalejeme krúživým pohybom kávu po 100g vody. 

6. Čas 0:00 100g vody. 

7. Čas 1:00 ďalších 100g vody. 

8.  2:00 dolejeme posledných 100g vody. 

Výsledný čas prípravy 3:00 – 3:30 minúty. 

kv2.jpg

Foto: 
kavoholik

Ján Havránek

- - Inzercia - -