Dnes je pondelok, 18.január 2021, meniny má: Bohdana
Čas čítania
7 minutes
Zatiaľ prečítané

Odkiaľ pochádza to najlepšie prosecco?

január 11, 2021 - 11:41
Oblasť z ktorej pochádza to najlepšie Prosecco sa nachádza na severe Talianska. Je to región Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. O tom, ako vznikla myšlienka priniesť ho na Slovensko a aké boli reakcie Slovákov, nám porozprával Michal Máľus zo spoločnosti Cartizze.
Foto: 
Simona Sroková

Ako vznikla myšlienka vašej spoločnosti?

Vznikla spontánne, ako inak, pri pohári prosecca. Už roky pred touto myšlienkou sme obľubovali prosecco. Postupne sme sa z obyčajného supermarketového prosecca a Aperolov Spritz dostali cez vínne bary až k Proseccu DOCG. Keď sme pravidelne chodili na prosecco do nášho obľúbeného podniku s najväčším výberom DOCG, mysleli sme si, že pijeme to najchutnejšie a najlepšie prosecco na našom trhu. To nás inšpirovalo k návšteve Valdobbiadene, rodiska prosecca. Tam sme sa vydali na prehliadku nášho obľúbeného vinárstva, ktorú sme absolvovali hneď na druhý deň po príjazde. Keďže nám ostalo ešte pár dní v regióne, vydali sme sa na potulky po viniciach a miestnych vinároch.

colline_prosecco_2.jpg

Foto: 
prosecco.sk

Čo vás k tomu viedlo?

Hneď večer po návšteve, v tom čase, nášho najobľúbenejšieho vinárstva sme pri rozhovoroch s miestnymi obyvateľmi zistili, že dané vinárstvo nie je vôbec rozoznávané ako miestne a už vôbec nie tradičné. Začali sme sa zaujímať prečo a taktiež sme si pýtali odporúčania na lokálnych vinárov. Na ďalší deň sme sa vydali na vlastnú malú vínnu cestu po okolí a na základe odporúčaní sme sa zastavili u 3-4 vinárov. Privítali nás milí ľudia a ponúkli nám také produkty (prosecco) o chuti a kvalite akých sa nám dovtedy ani nesnívalo. Po troch dňoch strávených vo Valdobbiadene a okolí sme posledný večer sedeli na hlavnom námestí Piazza Guliemo Marconi a rozprávali sa o tom, aká veľká škoda, že sa takéto fantastické prosecco nedá kúpiť na Slovensku. Vtedy sme sa rozhodli, že začneme voziť na Slovensko originálne poctivé Valdobbiadene Prosecco Supériore DOCG.

file_07-10-2017_21_36_50_2.jpeg

Foto: 
prosecco.sk

Vašimi dodávateľmi sú iba malé rodinné vinárstva. Prečo ste sa vydali práve týmto smerom?

Malí vinári, zväčša manželia, súrodenci sú potomkami tradičných vinárov, ktorí vo Valdobbiadene a okolí začínali s výrobou prosecca. Vlastnia vinice v najlepších častiach kopcov DOCG (čo znamená DOCG bude vysvetlené neskôr) a sami sa o tieto vinice starajú. Ten istý človek, majiteľ, sa zvyčajne stará o vinicu, dennodenný beh vinárstva, zber, výrobu, fľaškovanie, distribúciu. Títo ľudia žijú v súlade s prírodou, rešpektom k tradíciám a ctia si remeslo, ktoré si odovzdávajú z generácie na generáciu. Dávajú si záležať na maximálnej kvalite produktu. Ak sa napríklad stane, že niektorá ich vinica vďaka počasiu neurodí dostatočne kvalitné hrozno, vinár ho nepoužije na svoj produkt, ale predá ho veľkým podnikom s masovou produkciou, ktorým na vysokej kvalite až tak nezáleží. Malí vinári majú svoje priezvisko ako značku vinárstva, jednotlivé produkty pomenovávajú podľa svojich predkov, a preto im záleží, aby s ich menom bola spájaná len maximálna kvalita. Malí vinári používajú hrozno výlučne z vlastných viníc, o ktoré sa sami starajú, sami zberajú (často len s pomocou rodinných príslušníkov), sami ho spracovávajú a sami dozerajú na proces kvasenia, fľaškovania a skladovania. Vedia tak zaručiť 100% výslednú kvalitu svojho produktu.

p1160085_2.jpg

Foto: 
prosecco.sk

 Prečo ste sa pri výbere zamerali na oblasť severného Talianska?

Na rozdiel od skvelých Talianskych červených a bielych tichých vín, ktorých oblasť produkcie je prevažne južnejšie, je sever Talianska, na mape od Benátok smerom hore, ideálnym miestom na pestovanie odrody Glera, z ktorej sa prosecco vyrába. To znamená, že prosecco sa v inej časti Talianska oficiálne nevyrába. Táto oblasť je rozdelená do niekoľkých kvalitatívnych zón, podľa oficiálnej klasifikácie. Kvalitatívne najnižšia rozoznávaná zóna s rovinatým terénom a možnosťou mechanizácie je zóna DOC (ak je nápis na fľaši len prosecco a nie aspoň DOC, kvalita tohto produktu je pochybná až nedohľadateľná). Tu sa vyprodukuje na ploche zhruba 23tisíc hektárov takmer 600 miliónov fliaš prosecca. Trochu kvalitnejšou podzónou DOC je región okolo mesta Treviso. Vína bývajú na etikete označené ako Treviso DOC. V tejto zóne dosahuje hrozno vyššie kvalitatívne parametre ako vo zvyšku DOC zóny, no stále je dopestovávané vo veľkom a pri väčšine činností sa používajú stroje.

Na rozdiel od DOC, DOCG je kopcovitá krajina a o vinice sa tu stará len ručne. Vďaka lokácii kopcovitého terénu sa v tejto oblasti zmiešava vlhký morský vzduch vanúci z Jadranského mora a studený horský vzduch z vrchov neďalekých Dolomít. Táto kombinácia vytvára jedinečnú mikroklímu a spolu s pôdou pamätajúcou časy, keď na tomto mieste bývalo more, dáva základ pre dopestovanie hrozna excelentnej kvality. Aj preto sa po dlhých rokoch snaženia vinárov v roku 2009 oblasť Valdobbiadene Conegliano odčlenila od DOC a bola označená najvyšším Talianskym štandardom DOCG.

Valdobbiadene Conegliano DOCG tvorí zhruba 7500 hektárov s ročnou produkciou menej ako 92 miliónov fliaš a s limitovaným výnosom na hektár. Vína v tejto oblasti dosahujú najvyššie kvalitatívne štandardy. Pôsobia tu však aj nadnárodné fabriky, ktoré skupujú hrozno od pestovateľov zameraných len na predaj a vyrábajú milióny fliaš ročne. Preto kúpite DOCG aj v supermarkete. Ideálne je ale vyskúšať rozdiel medzi masovo vyrábaným a v malých množstvách vyrábaným proseccom na vlastnom jazyku. Pre porovnanie, náš najmenší vinár vyrobí 10.000 fliaš za rok a najväčší cca 650.000. Do 75.000 fliaš ročne sú v Taliansku vinári klasifikovaní ako mikro. Tých máme väčšinu. Takmer som zabudol spomenúť zónu CARTIZZE, ktorá tvorí len 107 hektárov v rámci DOCG a je to GRAND CRU zóna. Hrubé pieskovcové podložie formované milióny rokov a dokonalá celodenná expozícia viníc slnku dáva hroznu dopestovanému v tejto oblasti špecifické chuťové aj kvalitatívne parametre. Vína sú sladšie, ale výrazne minerálne a táto kombinácia dáva Proseccu DOCG z Cartizze jedinečnosť. Nie každý vinár má to šťastie vlastniť tu vinohrad. Zóna je uzavretá pre výsadbu a výnos na hektár obmedzený. Tu sa vinica kúpiť nedá. Dá sa jedine zdediť, alebo sa treba dobre priženiť/privydať --. Potvrdením jedinečnosti tohto regiónu bol minuloročný zápis kopcov DOCG do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Čo si myslíte, že váš odlišuje od ostatných dodávateľov?

Hlavne to, že sme si zvolili cestu kvality, nie kvantity a najnižšej ceny. Sú samozrejme reštaurácie, hlavne talianske, kde kúpite naozaj kvalitné Valdobbiadene DOCG, ale to si zvyknú Talianski majitelia voziť sami. A majú jeden, dva druhy, vinár je ich kamarát.

My máme v ponuke vyše 100 druhov DOCG aj DOC od tradičných vinárov. Z niektorých limitovaných edícii máme len po 5 kartónov za rok, keďže sa vyrobilo trebárs len 500ks fliaš. Je teda možné, že nie vždy všetko máme, keďže malé vinárstva vyrobia len toľko, koľko im vinohrad v daný rok dovolí. Snažíme sa preto rezervovať si počty na celý rok už začiatkom roka. Väčšina našich vinárstiev mimo svojho okolia nepredáva, sme ich jediný zástupca mimo Valdobbiadene. A sme na to veľmi hrdí.

S akou odozvou ste sa stretli na slovenskom trhu?

U tých, čo Valdobbiadene Prosecco Supériore  DOCG už poznajú, sme sa stretli s obrovskou pozitívnou spätnou väzbou. U mnohých, čo dovtedy Prosecco nepili, pretože ochutnali len supermarketovú „kvalitu“ prosecca a to im nechutilo, sme otvorili nové obzory. Stále sme ale na začiatku, lebo ľudia nerozumejú, prečo si vedia kúpiť prosecco v supermarkete za 5-6 Eur a my máme v ponuke za 14. Ja zvyknem zhrnúť odpoveď do jednej vety a odpoviem tak ako to naozaj je: „Lebo naše je vyrobené z hrozna.“ --Je to ale veľa o vzdelávaní, vysvetľovaní a hlavne je to o ochutnaní. Rozdiel spozná okamžite každý.

Vaši zákazníci sú nepochybne s vašou prácou veľmi spokojní, stane sa vám, že niekto príde vyslovene na niečie odporučenie?

Áno, celkom často. Hlavne na začiatku nám pomohli dobré referencie od priateľov, rodiny a známych. Neskôr k nám začali chodiť aj firemní klienti na základe odporúčaní už existujúcich firemných klientov.

Všimli ste si počas vášho pôsobenia nejakú zmenu respektíve, je postoj k Proseccu iný ako býval?

V časoch, keď sme začínali, ľudia na Slovensku vnímali Prosecco hlavne ako niečo, čo sa pridáva do Aperolu Spritz. Zmenu sme začali vnímať asi minulé leto, keď ľudia začali chodiť na Prosecco a nie na „šampanské“ -- -- --. Čoraz viac podnikov začalo ponúkať prosecco vo svojej vínnej karte. No stále je veľa ľudí, ktorí majú prosecco za sladký šumivý nápoj (ŠPUMANTE) z čias, keď sa otvorili hranice a začali sme chodiť na dovolenky na sever talianska.

prosecco_chart_2.png

Foto: 
prosecco.sk

Ktorý konkrétny druh majú zákazníci najradšej?

Určite BRUT. Prosecco sa delí na jednotlivé kategórie podľa zvyškového cukru po skončení sekundárnej fermentácie. Vo všeobecnosti je klasifikované ako suché víno zo zvyškovým cukrom od 0g/l do 32g/l.
Extra Brut (na kosť suché) môže mať od 0-6g/l
Brut (suché) 6-11g/l
Extra Dry (polosuché) 12-17g/l – toto je najtypickejší predstaviteľ DOCG Prosecca
Dry (sladšie) 18-32g/l
CARTIZZE vo verzii DRY (sladšie ale výrazne minerálne) 18-32g/l

Potom tu máme ešte jednu špecialitu, nefiltrované prosecco. Takzvané Col Fondo. Je to Prosecco vyrábané tradičnou metódou s fermentáciou vo fľaši. Kvasinky sa po skončení fermentácie neodstraňujú, klesnú na dno fľaše a ostávajú tam až do doby servírovania. Pôsobia ako prirodzený stabilizátor vína a tým pádom sú tieto označované aj ako vína naturálne. Zvyškový cukor je vždy 0g/l. Toto je tradičný spôsob výroby, ako sa robilo Prosecco cca 50 rokov dozadu, predtým, ako prišla do módy filtrácia a fermentácia v nerezových tankoch. Toto Prosecco zvykneme volať aj „Prosecco starých otcov“ pretože tak ho volajú aj miestni vo Valdobbiadene. Táto verzia prosecca hlavne posledný rok výrazne nabrala na obľúbenosti.

Nastala niekedy situácia, že by sa produkty počas prevozu poškodili?

Našťastie nie. No stalo sa nám pár krát, že sme chytili kartón za ucho a to sa roztrhlo. Kartón padol na betón a pár fľašiek sa rozbilo. To je vždy smutný pohľad, keďže mohli niekomu urobiť krajší deň.

- - Inzercia - -