Dnes je sobota, 06.marec 2021, meniny má: Radoslav, Radoslava
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Ručné mlynčeky a ich úloha na ceste k zážitku z kávy

január 20, 2021 - 15:47
Minulý týždeň som sa tematicky venoval mletiu kávy. Dnes na túto tému nadviažem a povenujem sa správnemu výberu mlynčeka. O tých elektrických, a teda spravidla niekoľkonásobne drahších, som sa už v minulosti rozpísal.
Foto: 
kavoholik

Tentokrát si teda rozoberieme ručné, ktoré sú lacnejšou a skladnejšou alternatívou. Hneď v úvode pripomeniem, že aj keď nás množstvo predajcov mletej kávy ešte stále láka na atraktívny farebný alebo niečím iný zaujímavý obal, realita vo vnútri vrecka s takouto kávou je iná, než očakávame. Vo väčšine prípadov sa totiž vzápätí dočítame, že ide o produkt nižšej kvality. Skutočne kvalitnú kávu si totiž melieme priamo pred konzumáciou. Neprídeme tak o jemné tóny chutí a arómu, ktoré sú v zrnkách kávy ukryté.

 Ak chcete kvalitu, bez mlynčeka sa nezaobídete
Ak ste teda urobili jedno zo svojich životných rozhodnutí a dospeli ste k názoru, že káva z retailu už nie je to, čo dokáže uspokojiť vaše chute, tu je ďalší postup. Úplne prvá vec, ktorú budete odteraz potrebovať je mlynček. Lepšia káva sa totiž určite nepredáva zomletá. Jednak pražiar netuší, na aký spôsob si budete kávu pripravovať a na strane druhej, keďže káva je jeho život vie, že by vás tak obral o pôžitok z vône čerstvo namletej kávy.

k45.jpg

Foto: 
kavoholik

 Ako si vybrať mlynček a nezruinovať rodinný rozpočet
Žiaľ, doba je aká je a nie každý si môže dovoliť špičkový elektrický mlynček, o ktorých som písal nedávno. Alternatívou sú preto ručné mlynčeky, kde môžeme nájsť slušný kompromis ceny a kvality. Trh dnes ponúka skutočne pestrú paletu, avšak hneď na začiatok spomeniem, že rôzne univerzálne mlynčeky na orechy, mak a strojčeky z multifunkčných robotov, nie sú tou správnou voľbou. Nevieme na nich totiž nastaviť úplne základný parameter a tým je hrúbka mletia. A tá je pre extrahovanie kávy jednou z najzákladnejších veličín. Rovnako tak čepeľové mlynčeky už patria viac do múzea než do kuchyne. Svet kávy ide s dobou rovnako, ako každá iná oblasť a jednoducho čepeľovým mlynčekom už odzvonilo. 

Espresso
V oboch prípadoch ide o dosť náročnú prípravu kávy a veľmi citlivú na detaily. Zariadenia, ktoré teda potrebujeme k príprave sú podstatne presnejšie aj finančne náročnejšie. Možno si teraz poviete, veď pri tých dvoch kávach denne, ktoré si doma spravíte, je to vlastne jedno, tak sa mýlite. Na mlynčeku sa neoplatí šetriť. Kávu treba totiž zomlieť do konzistencie približne polohrubej múky a podstatná je aj rovnomernosť pomletej zmesi.

k43.jpg

Foto: 
kavoholik

 Filter, french press a moka konvička
V tomto prípade nie je mletie až tak náročné na jemnosť a rovnomernosť. Kávu melieme do konzistencie približne hrubej múky až krupice. Pre tento účel nájdeme na trhu nespočetné množstvo produktov, ale tiež majú svoje pre a proti. Pri niektorých modeloch sa neviete dočkať konca mletia, lebo je to doslova náročná šichta. Ani v tomto segmente by som preto neodporúčal ísť do úplne ekonomickej triedy. Tu by som preto odporučil Hario mini mill slim plus. Nejde o úplne najlacnejší mlynček, jeho cena sa pohybuje od 40 eur vyššie, no za tie peniaze stojí. Jednoduchá manipulácia, dobre ukotvené mlecie kamene a dostatočne dlhé madlo, aby sa človek nenarobil. Jednoducho sa čistí a ľahko sa na ňom nastavuje mletie. Z môjho pohľadu teda ide o ideálny ručný mlynček pre začiatok. Tento, ale aj množstvo ďalších nájdete aj v eshope Kávoholik https://kavoholik.sk/31-hario.

Ján Havránek 

   

- - Inzercia - -