Niektoré plodiny si v raste vyslovene pomáhajú, iné sa doslova neznášajú. Samozrejme, každý dobrý a starostlivý záhradkár už skoro na jar pred sadením presne vie, čo kam umiestni, no viacerí hobby záhradkári na takéto plánovanie nemyslíme. Čo by sme teda rozhodne nemali sadiť vedľa seba?
Radí Ing. Hana Szabóová:
Keď má človek málo miesta v záhrade, sú kombinácie výborné na využitie každej piade pôdy, aj farebne sú záhony pekne kombinovateľné. Príčinou znášanlivosti, resp. neznášanlivosti pestovaných rastlín je väčšinou obsah a vylučovanie aromatických látok – alkaloidov a silíc. Vybrali sme niektoré druhy, ktoré sa v našich záhradách vysádzajú najčastejšie, a priradili k nim vhodných, resp. nevhodných „susedov“.
Kaleráb
- Nevhodné: rajčiak
- Vhodné: červená repa šalátová, fazuľa, hrach, mrkva, pór, reďkovka, hlávkový šalát, špargľa, špenát, zeler, zemiaky
Šalát
- Nevhodné: petržlen, zeler
- Vhodné: cibuľa, červená repa šalátová, jahody, hrach, fazuľa, hlúboviny, kôpor, kukurica, mrkva, pór, rajčiak, rebarbora, reďkovka, saturejka, uhorky
Paprika
- Vhodné: mrkva, petržlen, zeler
Paprika nemá nepriateľov na hriadke, ale radšej je sama.
Rajčiny
- Nevhodné: hrach, tekvica, uhorky
- Vhodné: bôb, cesnak, cibuľa, červená repa šalátová, horčica, fazuľa, kukurica, kaleráb, petržlen, pór, reďkovka, šalát, špenát, zeler, bazalka, nechtík
Jahody
- Nevhodné: uhorka, hlúboviny
- Vhodné: pór, cibuľa, cesnak, reďkovka, šalát, špenát, pažítka
Cesnak chráni jahody pre sivou plesňou, cesnak aj cibuľa odpudzujú roztoče, slizniaky, slimáky.
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock