Jeseň nás zaháňa do tepla príbytkov. Aj chaty či chalupy si vychutnávame pri ohni z kozubov. Vtedy zachutí rozvoniavajúci guláš. Oživte klasiku trochou kulinárskej fantázie!
Guláš v bochníku
Porcie
4
porcieČas prípravy
30
minútČas varenia
40
minútKalórie
300
kcalIngrediencie
600 g Zemiakov
300 g mäsa (nožina)
100 g Údenej slaniny
2 Väčšie cibule
1 čl rasce
1 pl Mletej červenej papriky
Soľ
mleté čierne korenie
Nové korenie
Majorán
niekoľko guľôčok jalovca
POSTUP
- žeme použiť ľubovoľné chudé mäso, výberu prispôsobíme dĺžku varenia.
- Slaninu pokrájame na malé kocky a rozpustíme vo vhodnom hrnci.
- Prisypeme na malé kocky nakrájané mäso a za stáleho miešania dusíme.
- Keď je mäso takmer mäkké, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a spolu chvíľu dusíme.
- Ak treba, podlejeme trochou vody, môže byť aj vývar alebo svetlé pivo.
- duseným zemiakom o chvíľu pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, rascu, jalovec, nové korenie a posolíme.
- Zaprášime mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením.
- Opäť podlejeme troškou vody a chvíľu prikryté dusíme.
- Keď sú zemiaky takmer mäkké, zalejeme ich primeraným množstvom horúcej vody a dovaríme.
- Pred odstavením ešte vsypeme majorán a necháme prejsť varom.
- Stravníci sa potešia, keď im zemiakový guláš naservírujeme do vydlabaných malých bochníkov chleba alebo veľkých žemlí.