Nevlastní reštauráciu, hotel ani kaviareň, no keď do nejakej vstúpi personál spozornie. Zanietená kávičkárka a matka troch synov Simona Budinská navštevuje gastro prevádzky po Slovensku a píše o nich. K tejto vášni ju priviedla dlhodobá láska ku gastronómii. A nás dve spojila vzácna osoba.
Prsty v tom má domáca pani
Ja som moderovala rozhlasovú reláciu. Ona ju počúvala. Cez pani Gabiku, ktorá sa starala o čistotu našich domácností som sa dozvedela, kto je Simona Budinská a čomu sa venuje. Znelo to veľmi sympaticky. Viac ako rok sme si posielali odkazy. No až keď sme sa stretli osobne, zistila som, prečo mi prišla do cesty. Takú milú, prajnú a pozitívnu bytosť chce mať vo svojom živote každý. Fascinujúca žena, vášnivá gurmánka a organizátorka konferencií o gastronómií je pre mňa hlavným poradným orgánom vždy, keď pripravujem rodinnú oslavu, alebo mám chuť vyskúšať novú reštauráciu, či kaviareň. Simonka vždy ochotne poradí, nasmeruje, okomentuje.
Odmietla ponuku snov
Svoju energiu i čas delí medzi rodinu a prácu. „Rodina je najdôležitejšia časť môjho života, snažím sa byť čo najviac prítomná a dať rovnako zo seba všetkým trom deťom. To je zároveň aj tá najťažšia časť pre mňa,” približuje môj hosť. Portál je pre ňu pracovná výzva a vzdelávacie projekty Gastrolove sú spôsobom, ako zdieľať lásku ku gastronómii. Simona Budinská veľmi otvorene hovorí o tom, že matka troch detí a podnikateľka musí často robiť kompromisy, a keď sa jej pýtajú ako to zvláda, na to vždy úprimne odpovie: “Nezvládam to. Nie tak, ako by som chcela ja, alebo moje okolie. Musela som sa naučiť skromnosti, odpúšťať si a nebyť veľká perfekcionistka. Viem, čoho som schopná, ale viem aj to, že to nemôže byť na úkor rodiny.“
“Dve kariéry a rodina nejdú dokopy, vždy sa to niekde odrazí.“
Aj preto pred rokom odmietla ponuku, ktorá by ju profesne vyniesla na vrchol, avšak ohrozila by rodinu. „Mám skvelého manžela, ktorý je plnohodnotným rodičom, ale byť mužom, otcom a robiť biznis je iné, než byť matkou podnikateľkou. Tá to má náročnejšie. Ak jej záleží na rodine, balansuje na dvoch stoličkách. Vždy ten jeden z partnerov musí ísť trošku do úzadia, aby ten druhý mohol robiť kariéru. Dve kariéry a rodina nejdú dokopy, vždy sa to niekde odrazí,“ priznáva duchaprítomne Simona Budinská.
Výchova a viera
Aby to človek ustál musí mať správne nastavené hodnoty. “Mne dala veľa výchova a viera. To nastavenie, že by ste si mali vážiť život, ľudí okolo seba a robiť dobré skutky, mám v sebe vryté od mala. Človek sa tak stáva aj psychicky odolnejším, keď vie, že má na koho to svoje „nefér“ hodiť. Zároveň viem, že mám slobodnú myseľ a môj život je v mojich rukách. Nemôžem sa vyhovárať na nejaké energie, neprajnosť vesmíru či karmu. Ako život prijmeme, taký ho máme,” zdôrazňuje Simona Budinská, ktorej doménou je spájanie ľudí. Paradoxne, ona to ako svoju silnú stránku nevníma. “Keď vám do života príde veľa skvelých ľudí, automaticky ich chcete prepájať,” konštatuje energická a vždy usmiata zakladateľka portálu kávičkári.sk, ktorá s takýmto postojom vstupuje do každej reštaurácie, kaviarne, či hotela s cieľom pomôcť a posunúť slovenskú gastronómiu na svetovú úroveň. Z toho, čo vidí jej neraz padajú kútiky.
Najviac sa obáva lenivosti
Zo svojich skúseností s gastropodnikmi vie, že chuť napredovať tam je, chýba však vytrvalosť. “Dáme si super ciele a vízie, ale potom zpohodlnieme a začneme stagnovať. Nedodržiavame hygienické štandardy a v pohode predáme tovar zo včera, čo je v gastronómii absolútny nonsens. Uspokojíme sa s tým, ako to bolo pred 20 rokmi,” opisuje skúsenosti z praxe. Na druhej strane vidí, že na Slovensku je aj veľa ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať a posúvať dopredu. “To sa nám deje i teraz v Nitre. Veľké firmy, hoteliéri, podnikatelia, školy i organizácie cestovnému ruchu – všetci sú nadšení myšlienkou vzdelávania a spájania sa a každý chce prispieť svojou troškou,” tvrdí natešene Simona Budinská.

Simona Budinská a jej vášeň pre kvalitné jedlo a pohostinnosť sa odráža v každom detaile, ktorý s úctou zdôrazňuje a tak posúva slovenskú gastronómiu na novú úroveň. Archív: kavickari.sk.
Toto je v gastre neprípustné
“Veľmi rada hovorím, že čašník je nositeľom emócií. Ani to najlepšie jedlo na svete vám nebude chutiť, ak sa na vás neusmeje, nepozdraví alebo nemá spôsoby,” vysvetľuje odborníčka na pohostinnosť. Zlá atmosféra, nepríjemní čašníci, nedodržanie štandardov a nesprávna kvalita podľa nej najviac odrádzajú zákazníkov. Najnovšie je to aj zapojenie digitálnych technológií. “Majitelia prevádzok si nakrúcajú videá nespokojných zákazníkov, z ktorých sa na sociálnych sieťach stávajú virály. Toto by sa nemalo diať,” dodáva s pohoršením Simona Budinská, ktorá sa snaží nedostatky v gastro svete odstraňovať zdieľaním a výmenou informácií na konferenciách. Aj v Nitre, kde zavítali len nedávno, vidí veľký priestor na rast.
“Čašník je nositeľom emócií. Ani to najlepšie jedlo na svete vám nebude chutiť, ak sa na vás neusmeje, nepozdraví alebo nemá spôsoby.”
Potenciál Nitry a okolia
Nitra, krásne historické mesto, stále nevyužíva svoj potenciál. Pešia zóna, ktorá by mohla byť pýchou, je podľa Simony Budinskej plná nekvalitných podnikov, záložní a second handov, zatiaľ čo tu prevládajú shoppingy. “Čo sa týka gastra, zachraňujú to priľahlé a nenápadné uličky. Napríklad Kupecká ulica v centre, je čo podnik to skvost. Káva so zahraničným sortimentom, talianske gelato a kvalitné bary. V meste je aj skvostná pekáreň, či remeselné bistro pod hradom a nádherný park,” upresňuje študovaná novinárka, ktorá chváli aj okolie Nitry, kde sa nachádzajú kvalitné vinárstva, farmy, chutný med, či špeciálne produkty z tekvíc.“Netreba zabúdať ani na silnú novodobú tradíciu výstavníctva, vďaka ktorému tento kraj ročne navštívia tisícky ľudí a to sú obrovské príležitosti aj pre rozvoj turizmu a cestovného ruchu,” konštatuje Simona Budinská, ktorá sa teší z každého úspechu kraja, kde strávila svoje študijné roky.
Skokani, ktorí to vedia
Keď príde na hodnotenie slovenskej gastronomickej scény, môj hosť zdôrazňuje, že v posledných rokoch vynikajú štyri mestá. “Bratislava má najväčší tlak na kvalitu a pestrosť, Banská Bystrica sa vyznačuje komunitnými akciami a Trnava je tiež obľúbenou gurmánskou destináciou. Ponuku gastro zariadení postupne zlepšujú aj v Košiciach,” poznamenáva Simona Budinská. Okrem týchto miest existujú aj skvelé gastro zážitky v menších lokalitách. “Máme tu aj osamelých hráčov, ako napríklad penzión na Kopaniciach, či reštauráciu vo vinárstve, alebo fine dining koncept v kaštieli v malom meste pri Bratislave. Tieto miesta si zaslúžia väčšiu pozornosť,“ zdôrazňujepodnikateľka, ktorá sa neustále vyvíja, učí sa z vlastných skúseností a zároveň pomáha ostatným v oblasti gastronómie. Jej príbeh je inšpiratívny a ukazuje, že úspech v tomto sektore nie je len o kvalitnej práci, ale aj o spájaní správnych ľudí a zdieľaní vedomostí.