V obci Nemce, okres Banská Bystrica, zorganizovali pred niekoľkými týždňami už 15. ročník Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice.
Prvé miesto získal Klub-K, ide o čisto mužskú zostavu, kde richtárom klubu je Marián Mihál. No, hlavným kuchárom bol Igor Országh, o ktorom musíme prezradiť, že je to otec známeho hokejistu Vladimíra Országha. Ako útočník zažiaril aj v NHL, dnes je tréner. „Na tejto kapustnici si veru rád pochutná aj môj Vladko, on ju však navariť nevie,“ prezradil nám Igor Országh.
Suroviny: 3 PLbravčovej masti, 1,5 kg cibule, 3 kg bravčového pleca, 4 páry údenej klobásky, 5 kg kvasenáej kapusty, hovädzí vývar, osobitne 1 liter šťava z kapusty, 2 hrste sušených húb namočených, soľ, čierne korenie, 10 dkg ml. červenej papriky, cesnak, 3 zemiaky
Postup:
-Najprv musíme prezradiť „fígeľ“ víťazného tímu – spočíva v tom, že miesto vody sa kapusta zaleje vývarom z hovädzích odrezkov! Potrebujete si teda deň dopredu uvariť hovädzí vývar.
-Pokrájanú cibuľu opražíme na masti, podlejeme hovädzím vývarom, pridáme cesnak a ďalej mäso, korenie, soľ.
-Mäsko opražíme, keď je zatiahnuté, pridáme kapustu , klobásu a huby.
-Pridáme ostatné koreniny, vrátane červenej mletej papriky.
-Dolejeme šťavu z kapusty a na zahustenie pridáme zemiaky. Hľuzy ošúpeme, nekrájame, varíme celé, až nakoniec ich varechou rozpučíme v kapustnici.
Súťažiaci varili kapustnicu v kotlíkoch, alebo parákoch. Navarili litre kapustnice. Ak budete pripravovať recept pre rodinu so štyrmi, či šiestimi členmi, gramáž rozpísaných surovín vydeľte dvomi. Dostanete polovičnú dávku.
Spracovala: vm
Foto: Shuterstock