Pripravte si ideálne raňajky s domácou vianočkou potretou medom. Počas Vianoc nesmie chýbať ani na vašom stole.
Klasická domáca vianočka
Porcie
4
porcieČas prípravy
15
minútČas varenia
40
minútIngrediencie
750 g polohrubej múky
trošku soli
120 g práškového cukru,
2 žĺtky
150 g roztopeného masla
strúhaná kôra z 1 citróna
100 g hrozienok
30 g droždia
50 g posekanej horkej čokolády
asi 5 dl mlieka
POSTUP
- 3 dl vlažného mlieka rozmiešame 1 lyžicu cukru a rozdrobíme doň droždie.
- úku preosejeme, do stredu vylejeme vykysnutý kvások. Pridáme ostatné ingrediencie a dobre ich spracujeme, aby cesto bolo vláčne, ale husté a tuhé.
- Prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto rozdelíme na tri časti (aj štyri), z každej ušúľame dlhý valček, konce spojíme a upletieme vianočku (ako vrkoč).
- Vložíme do vymasteného pekáča (môžeme potrieť rozšľahaným vajcom), a v rúre pomaly pečieme, aby sa vianočka prepiekla i zvnútra.
- Po upečení posypeme práškovým cukrom.