Magdaléna Rybáriková, úspešná slovenská tenistka, je dnes známa nielen svojimi športovými úspechmi, ale aj rolou matky, ktorá ju zmenila na kuchárku pre svoju rodinku. Zhovorčivý Pierre z nej v rámci svojej novej lifestylovej kulinárskej šou OJEDLE s Pierrom vymámil aj letmý pohľad do súkromia. Hoci sa v kuchyni sama označuje za „lenivú“, varenie sa stalo dôležitou súčasťou jej života, odkedy sa jej narodil syn.
„Počas mojej vrcholovej kariéry som nevarila vôbec. Na varenie nebol čas, domáce jedlo zastrešovala mamina, a to mi vždy chutilo. Všetko sa ale zmenilo, odkedy mám syna. Chcem, aby mal na tanieri čo najviac domáceho jedla, či už na Slovensku, alebo vo Švajčiarsku,“ priznáva Magdaléna, ktorá sa aj napriek svojej zaneprázdnenosti snaží variť čo najčastejšie.

Láska k ázijskej kuchyni a slovenské jaternice
Magdaléna síce miluje ázijskú kuchyňu, najmä sushi, no hovorí, že vo svojom každodennom varení sa snaží držať jednoduchosti. Hoci si pochutí aj na sladkom, ktoré je jej slabosťou, priznala, že sa pre profesionálny tenis musela v jedle obmedzovať. „Pred zápasmi sme jedli len suché cestoviny, aby nám z ničoho nebolo zle. Teraz si cestoviny opäť pomaly zaraďujem do jedálnička.“ Na otázku, či si dopraje aj niečo typické pre slovenskú kuchyňu, Magdaléna odpovedá: „Bôčik nemusím, ale jaternicu si dám pokojne. V minulosti sme ako rodina mali vlastné prasa, takže domáca jaternica bola bežnou súčasťou.“
Život vo Švajčiarsku a tenisové kamarátstva
Život medzi Slovenskom a Švajčiarskom prináša svoje výhody, no aj rozdiely, ktoré Magdaléna pozoruje. „Cítim veľký rozdiel v kvalite potravín, najmä čo sa týka ovocia a zeleniny. Milujem avokádo, ale na Slovensku len málokedy zoženiem také, ktoré je naozaj chutné a pripravené na konzumáciu. Vo Švajčiarsku je kvalita potravín vyššia, ale ceny sú astronomické,“ priznáva. Napriek tomu, že jej život vo Švajčiarsku poskytuje komfort a kvalitné suroviny, stále si váži slovenskú kuchyňu a spomienky na domáce jedlá z detstva.
Hoci už nehrá profesionálne, tenis zostáva súčasťou jej života. Rybáriková sa venuje exhibičným zápasom a občas si zahrá aj súkromne s priateľmi. „Veľmi dobre si rozumiem s Danielou Hantuchovou. Keď sa stretneme, vždy si spolu zahráme tenis, ale niekedy viac prekecáme ako hráme. Máme z toho radosť,“ hovorí s úsmevom. Aj keď už nie je na kurtoch každý deň, tenis ju sprevádza ďalej, podobne ako jej priateľstva, ktoré vďaka športu nadviazala.
Quinoa šalát s kozím syrom.

Budeme potrebovať:
- 200 g quinoa, opláchnutá
- 400 g vody
- 2 jablká, ošúpané zbavené jadier nakrájané na štvrtiny (cca 170 g)
- 100 g vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 80 g extra panenského olivového oleja
- 60 g jablčného octu alebo balsamic
- 2 PL medu
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 ČL jemnej morskej soli
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
- 120 g rozdrobeného kozieho syra
- 100 g varenej cvikly, nakrájanej na kocky (1 cm)
- 100 g sušených brusníc
Postup:
Quinou si pripravíme podľa návodu, keď bude uvarená dáme ju do vačšej misy. Vlašské orechy a jablká dáme do mixéra alebo nakrájame na drobné kúsky a pridáme do misy s quinou. Následne všetky ostatné suroviny nakrájame na kúsky a tiež pridáme do misy. Zálievku si pripravíme z olivového oleja, jablečného octa alebo balsamica, pretlačeného cesnaku, medu, dijónskej horčice, soľ a korenie. Všetko dobre spolu premiešame a vylejeme do misy a opäť premiešame.
Celú epizódu si môžete pozrieť tu.