Jedlé kvety sa vo svete dostali medzi top šesť gastronomických trendov. Na Slovensku sa ich vyskytuje 800 druhov, z toho v medicíne sa využíva 150.
Nie sú len výstrelkom modernej gastronómie, konzumovali ich aj naši predkovia. Jedlé kvety sa v gastronómii pridávajú do jedla aj z estetických dôvodov, no zároveň obsahujú aj široké spektrum bioaktívnych látok, najmä polyfenolov. „Obohacujú jedlo o zdraviu prospešné látky, hlavne vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako sú zinok, horčík či vápnik. Jedlé kvety majú aj vysokú koncentráciu antioxidantov, čiže látok, ktoré chránia naše bunky pred oxidačným stresom,“ uviedla Eva Ivanišová, odborná asistentka Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU) a vedecká garantka Potravinového inkubátora SPU.
Kulinársky zaujímavé jedlé kvety sa podľa slov výskumníčky začali vyskytovať koncom februára a začiatkom marca, keď sa ako prvé objavili sedmokrásky a fialky. Spoznávanie nových vôní a chutí radí odborníčka začať práve z nich. „Jemné kvety sedmokrásky a fialky majú protizápalové a hojivé účinky, sú osvedčeným prostriedkom proti kašľu. Sedmokrásky navyše chutia ako oriešky, fialky zase dodávajú jedlu exotickú príchuť. Obsahujú aj veľa železa, preto sú vhodné po zime pre málokrvných ľudí,“ hovorí odborníčka. Zároveň upozorňuje, že v prírode máme veľa druhov jedovatých kvetov, preto laikom neodporúča vybrať sa na lúku a trhať všetko, čo nájdu. „Vo všeobecnosti platí zásada, že máme zbierať iba také kvety, ktoré naisto poznáme, aby sa predišlo prípadným otravám,“ podčiarkla.
Začiatok jari ponúka aj jemne horké kvety orgovánu, ktoré pomáhajú pri nachladnutí, tiež prvosienky jarnej či sirôtky. Od mája kvitne agát biely, pagaštan konský, medovo sladká ďatelina lúčna. Pozoruhodné sú aj kvety aksamietnice rozložitej, ktoré majú okrem priaznivého vplyvu na obličky a trávenie aj protirakovinové účinky. Známe je, že pekári v niektorých krajinách využívajú vodný alebo mliečny odvar z kvetov aksamietnice ako prídavok do chleba a pečiva, výrobky majú príjemnú vôňu, chuť, farbu i nutričnú kvalitu. „Podľa najnovších výskumov lupienky kvetov pomáhajú aj pri liečbe depresie a melanchólie,“ podotýka Ivanišová.
Ako informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová, na Ústave potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU a v Potravinovom inkubátore SPU pracujú najmä s kvetmi fialky, ruže, nevädze a slezu. Využívajú ich pri príprave čajových zmesí, cereálnych tyčiniek, cukroviniek, sušienok a nápojov. Potravinový inkubátor, ktorý sa nachádza v areáli SPU v Nitre, je priestorom pre pilotné testovanie produktov. Vedeckovýskumní pracovníci Výskumného centra AgroBioTech SPU tu pripravujú rôzne inovatívne potraviny, zároveň si tu firmy, študenti a startupy môžu vďaka modernej infraštruktúre otestovať svoje nápady.