Napoleon
Porcie
4
porcieČas prípravy
30
minútČas varenia
10
minútIngrediencie
- Cesto:
400 g masla,
2 vajcia,
150 ml vlažnej vody,
700 g hladkej múky,
trochu soli,
1 PL octu
3 PL koňaku
- Krém:
8 žĺtkov,
1 liter mlieka,
300 g kryštálového cukru,
1 vanilkový cukor,
200 g masla,
100 g hladkej múky
POSTUP
- Vajcia rozšľaháme vo vode so štipkou soli, octom a koňakom.
- Na dosku preosejeme múku, do nej pridáme na malé kocky nakrájané stuhnuté maslo, spolu rozdrvíme na mrveničku.
- Do mrveničky urobíme jamku, kam postupne pridávame vaječnú zmes a spolu vypracujeme cesto. To potom zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočívať asi hodinu a pol.
- Potom cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme z každej časti guľku. Každú guľku vyvaľkáme na doske na veľkosť priemeru plytkého taniera.
- Každé cesto preložíme na papier na pečenie a podľa taniera orežeme. Popicháme vidličkou. Orezaná časť z každého cesta bude použitá ako mrvenička.
- Každé cesto pečieme pri teplote 200 až 220 stupňov asi 7 minút.
- Odrezky rozdrvíme tĺčikom. Pripravíme si krém. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny tak, aby sa cukor rozpustil.
- áme zovrieť mlieko s trochou cukru. Do vyšľahaných vajec postupne pridáme preosiatu múku a znova dobre vyšľaháme.
- Keď mlieko vrie, znížime teplotu a za stáleho miešania pomaly pridávame vyšľahané vajcia s múkou a uvaríme krém.
- Za občasného miešania ho necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme mixérom a počas šľahania postupne pridávame krém a spojíme.
- Začneme plniť tortu. Na každý plát nanesieme asi 3-4 PL krému a rozotrieme, postupne kladieme jeden na druhý.
- Trochu plnky si necháme aj na potretie celej torty, na 2 hodinky ju vložíme do chladničky a potom po celej ploche i obvode obsypeme omrvinkami. Necháme počas večera oddýchnuť v chlade a na druhý deň podávame.