Keď sa kuchár a moderátor Pierre Cédrick Klimeczek rozhodol navštíviť klaviristu Daniela Špinera v jeho útulnom byte v Hainburgu an der Donau, len trinásť kilometrov od slovenských hraníc, nikto netušil, aké kulinárske dobrodružstvo ich čaká. V rámci relácie OJEDLE sa totiž rozhodli spojiť hudbu s gastronómiou a pripraviť tradičné slovenské halušky podľa receptu Danovej babky.

Hudobné začiatky a cesta k úspechu
Pri príprave cesta na halušky sa rozhovor stočil k Danovým hudobným začiatkom. S pokorou a úsmevom spomínal na svoje prvé kroky vo svete hudby:
„Klavír ma sprevádzal odmalička. Najprv som štandardne vychodil ZUŠ, neskôr konzervatórium aj vysokú školu. Celé ma to postupne pripravovalo na život a tvorbu, ktorou žijem teraz.“
Pierre sa zaujímal, ako sa Dano dostal k spolupráci s takými známymi speváčkami, ako sú Katarína Koščová či Sima Magušinová. Dano s nadhľadom vysvetlil:
„Tak vieš, Slovensko je veľká dedina a v brandži sme všetci nejak prepojení. Každý každého pozná a svojou prácou získavaš referencie. Aj ku Katke som sa dostal tak. Najprv hrávala s Maťom Husovským, dnes už jej švagrom a zakladateľom Komajoty, a keď potreboval ísť svojou cestou, oslovil ma a odvtedy nám to s Kaťou takto funguje. Stretli sme sa aj štýlom, ktorý nám obom sedí.“
Pokora a úcta v hudobnom svete
Počas miešania cesta na halušky sa Pierre dotkol témy pokory v hudobnom priemysle. Dano zdôraznil význam tohto prístupu:
„Pokora vychádza z toho, keď vieš, akú cestu si prešiel. Keď vieš, koľko práce to stálo dostať sa tam, kde si, je to vydreté a uvedomuješ si, že to tak majú aj iní ľudia, ktorí sú vo svojom obore úspešní. Potom sa k sebe inak ako s úctou a pokorou správať ani nemôžete.“
Pierre sa zaujímal aj o finančnú stránku hudobnej kariéry a opýtal sa, či by Dano dokázal vyžiť z tantiém. S úprimným smiechom odpovedal:
„To ani zďaleka nie, ale svoju prácu skutočne milujem a napĺňa ma.“
Rodina a pracovné nasadenie
Ako sa halušky pomaly varili vo vriacej vode, rozhovor sa presunul k rodinnému životu a pracovnej vyťaženosti. Pierre sa opýtal, či Dano nie je často preč od svojej rodiny. Dano priznal:
„Sú obdobia, keď áno, napríklad v decembri som odohral 47 koncertov, ale každá práca so sebou prináša aj úskalia a tam, kde sa dá, si to zas vynahradíme.“
Spomenul aj nezabudnuteľné stretnutie s Karlom Gottom počas koncertovania s kapelou No Name:
„Maestro ma absolútne očaril tým, ako komunikoval s fanúšikmi a koľko času im venoval pred aj po koncerte.“
Zdravý životný štýl a plány do budúcnosti
Počas servírovania halušiek sa Pierre zaujímal o Danov životný štýl a plány do budúcnosti. Dano sa s nadšením podelil o svoje záľuby:
„Som zástanca zdravého životného štýlu, okrem pravidelného cvičenia a otužovania som počas pandémie dokonca kváskoval. Všetko treba skúsiť,“ zasmial sa.
Na otázku o dôchodkových plánoch odpovedal s úsmevom:
„Pekne vo svojej záhradke, v ktorej si dokážem mozole spraviť už v súčasnosti,“ zasmial sa umelec svojim typickým smiechom.
Po príjemnom rozhovore si obaja pochutili na skvelých haluškách à la Špiner, pričom Pierre vtipne poznamenal, že chlapci z Petržalky asi takýto recept nepoznajú. Tento odľahčený a úprimný rozhovor priniesol divákom relácie OJEDLE nielen pohľad do života talentovaného klaviristu, ale aj chuť tradičnej slovenskej kuchyne.

HALUŠKY S TVAROHOM
INGREDIENCIE:
▪️4 ks veľkych zemiakov
▪️10 ks malých zemiakov
▪️ 1 ks vajce
▪️ hrubá múka
▪️ polohrubá múka na dohustenie
▪️ soľ
▪️250g tvaroh hrudkovitý
▪️1 ks jarná cibuľka
▪️100 g slanina

POSTUP:
Slaninku nakrájame na malé kocky a v hrnci na nízkej teplote vytopíme.
V ďalšom hrnci uvaríme v osolenej vode malé zemiaky do zmäknutia. Takmer až do rozpadnutia.
Vačšie zemiaky ošúpeme a nastrúhame na veľmi jemnom strúhadle. Pridáme soľ, hrubú múku v závislosti od kvality zemiakov a vajce. Vymiešame kompaktné cesto a na dohustenie pridáme polohrubú múku. Z cesta sádzame do ďalšieho hrnca s vriacou osolenou vodou halušky.
Tie po uvarení zmiešame s uvarenými zemiakmi a tvarohom.
Podávame s vyškvarenou slaninou a ozdobené jarnou cibuľkou.
DOBRÚ CHUŤ.