Veľká noc je tu! Tento rok prichádza čas farebných vajíčok, veselých barančekov a dobrôt plných vanilky alebo čokolády na prelome marca a apríla. Využite veľkonočné voľno na prechádzky s rodinou alebo priateľmi a vychutnajte si skorú jar. Zároveň si určite nezabudnite upiecť niečo dobré na zahryznutie po výlete a tiež niečo, čím očaríte šibačov a polievačov.
Tradičné dezerty, ako je baranček, povyšujú na úroveň luxusnej delikatesy kvalitné suroviny a múdre zakomponovanie ingrediencií, ktoré by sme možno na prvý pohľad nečakali. Pustite si na jar do kuchyne vanilku, jej korenená vôňa s drevitým podtónom dokáže divy.
Dr. Oetker je na vanilku špecialista a ponúka široký vanilkový sortiment, z ktorého si vyberie každý. Môžete zvoliť extrakt, pastu či mletú pravú vanilku. V jednom vrecúšku mletej vanilky nájdete toľko chuti ako v celom struku, ktorý si však, samozrejme, môžete kúpiť aj vcelku.
Veľkonočný baranček s pudingom
Keď sa povie vanilka, mnohým z nás sa okamžite vybaví puding – a niet divu. Jeho jemná textúra je v kombinácii s vôňou vanilky naozaj lahodná. Využiť ho môžete aj do veľkonočného pečenia! Inšpirujte sa napríklad receptom na barančeka, ktorý je taký vláčny, že na suchšie biskupské cesto pri prvom zahryznutí zabudnete.
Vymiešame 3 žĺtky so 150 g cukru a balíčkom Vanilkového cukru Dr. Oetker alebo štipkou Mletej vanilky Dr. Oetker. Pridáme 5 lyžíc oleja a 5 lyžíc horúcej vody a všetko vyšľaháme do peny. Vedľa zmiešame 150 g polohrubej múky s 1 lyžičkou Prášku do pečiva Dr. Oetker a 1 balením vanilkového pudingu Dr. Oetker. Pridáme ešte 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry a obe zmesi spojíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a lyžičkou Citrónovej arómy Dr. Oetker do tuhého snehu, ktorý opatrne vmiešame do cesta.
Pečieme 40 minút pri teplote 180 °C. Vychladnutému barančekovi potom už len dorobíme oči z hrozienok.
Pokiaľ vám doma práve chýbajú bielky, napríklad pretože práve využívate zvyšné žĺtky z iného receptu, môžete použiť aj 100 % sušené vaječné bielky Dr. Oetker. Príprava snehu je s nimi rovnako jednoduchá ako s čerstvými a môžete ich mať neustále v zásobe, pretože sa nepokazia. Jedno balenie je ako 5 čerstvých bielkov.
Baranček s makovými kučierkami
Chcete originálne veľkonočné pohostenie z kysnutého cesta? Pripravte si trochu iného barančeka so 100% mletým makom od Dr. Oetker, ktorý poteší úplne každého. Vďaka maku navyše získate cenné železo, vápnik, bielkoviny a zdravé tuky, ktoré vám dodajú energiu na všetky jarné aktivity.
Na prípravu cesta zmiešame 400 g polohrubej múky, 50 g práškového a 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker, lyžičku soli a 1 balíček Sušeného droždia Dr. Oetker. Pokiaľ chceme barančekovi dodať intenzívnejšiu vôňu, vymeníme vanilkový cukor za Mletú vanilku Dr. Oetker. Pridáme 150 – 200 ml vlažného mlieka a 1 vajce. Rukami spracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 15 minút. Potom ešte raz premiesime, povrch poprášime hladkou múkou, prekryjeme a podľa potreby necháme 30 – 90 minút kysnúť.
Na prípravu náplne zmiešame v malom hrnci 250 ml mlieka s 25 g práškového cukru, 2 lyžicami medu a 6 zarovnanými lyžicami nastrúhanej citrónovej kôry. Všetko dohromady privedieme k varu. Odstavíme mlieko z platne a rozmiešame v ňom 100 g Mletého maku Dr. Oetker so 4 lyžicami strúhanky.
Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3. Zvyšné cesto vyvaľkáme na plát asi 30 x 40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potrieme makovou náplňou, zrolujeme a rozkrájame na kolieska široké cca 2 cm. Zo zvyšného cesta vytvarujeme hlavu, nožičky a chvostík. Jednotlivé kúsky skladáme na vymastený plech do tvaru barančeka. Potrieme rozšľahaným vajcom a ešte chvíľu necháme kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 40 min. na 180 °C.
Machové muffiny so špenátom
Farebne oživte svoje veľkonočné dezerty a pripravte si zelené muffiny so špenátom. Zelená farba evokuje prebúdzanie prírody a novú energiu, ktorú prináša jarné obdobie. Do prípravy môžete zapojiť aj deti, ktoré môžu zdobiť muffiny zeleným „machom“.
Na prípravu cesta vložíme do misy 250 g očisteného špenátu a zalejeme ho vriacou vodou. Scedíme a necháme vychladnúť. Potom špenát ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. V mise vyšľaháme šľahačom do peny 3 vajcia so 150 g cukru. Pridáme 180 ml oleja, 300 g hladkej múky s 1 balíčkom Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker a s 1 balíčkom Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker a rozmixovaný špenát. Dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do papierových košíčkov vo forme.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút na 150 °C. Muffiny necháme vychladnúť. Po vychladnutí hornú časť muffinov zrežeme a rozdrobíme.
Na prípravu krému uvaríme 1 balíček Zlatého klasu Dr. Oetker so 400 ml mlieka a 2 PL cukru podľa návodu na obale. Prelejeme do misy a necháme vychladnúť. Ak si chcete zjednodušiť prípravu krému, použite novinku Zlatý klas bez varenia Dr. Oetker – krém si vyčarujete už za 3 minúty. Stačí len premiešať obsah vrecka s cukrom a zmes postupne zašľahávať do 500 ml mlieka izbovej teploty. Takže nie je potrebné strácať čas varením a chladením.
Potom už len pridáme 160 g žervé a šľahačom vyšľaháme dohladka. Krémom naplníme cukrárske vrecko a muffiny ozdobíme. Nakoniec posypeme rozdrobeným zeleným korpusom – machom a dozdobíme lesným ovocím.