Panenka s hríbovou omáčkou a gratinovanými zemiakmi
Porcie
4
porcieČas prípravy
20
minútČas varenia
50
minútIngrediencie
- Panenka
700 g bravčovej panenky
hrubozrnná morská soľ
olivový olej
čierne korenie mleté
- Na zemiaky:
1 kg zemiakov
250 ml smotany na varenie
1 veľká cibuľa
maslo na vytretie
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie
- Hríbová omáčka:
50 g sušených hríbov
250 ml šlahačkovej smotany, príp. smotany na varenie
1 menšia cibuľa
1 PL maslo
1 PL hladkej múky
POSTUP
- Panenka:
- Panenku odblaníme a odstránime tuk. Nakrájame ju na cca trojcentimetrové plátky a rukou ich naklepeme.
- Potrieme soľou a korením. Pokvapkáme olivovým olejom a v chlade necháme odpočívať aspoň 2 hodiny.
- Opekáme na rozpálenej panvici z každej stany asi minútu a potom zmiernime teplotu a ešte chvíľu dopekáme.
- Zabalíme do alobalu a necháme v teple.
- Zemiaky:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
- Zapekaciu misu vytrieme maslom, uložíme vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, dáme vrstvu cibule pokrájanej na tenké polkruhy a cesnak nakrájaný na plátky.
- Vrstvíme.
- Zalejeme smotanou, prikryjeme alobalom a pečieme 30 minút. Potom odokryjeme a ešte 15 minút pečieme.
- Hríbová omáčka:
- Hríby namočíme na 30 minút do studenej vody.
- Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na masle. Pridáme hríby.
- Chvíľu dusíme, zalejeme smotanou a poprášime múkou. Osolíme a okoreníme.