Mať v zimných dňoch po ruke poriadnu dávku vitamínov v podobe čerstvých byliniek, to je výhra. Pri troche snahy to dokáže aj vy. Čo tak začať pažítkou v kvetináči?
Pažítka nie je náročná na pestovanie a, ak ju budeme pestovať vo vnútri, žiadny dátum nemusíme dodržať. Izbová pažítka nemá presne stanovený čas výsevu. Platí, že v interiéri ju môžeme zasiať kedykoľvek. Použijeme klasický kvetináč s otvorom na dne, je to výhodné, ak to preženieme s polievaním. Semienka sejeme po viac kusoch do plytkých jamiek. Potom prihrnieme zeminou a zalejeme vodou. Kvetináč umiestnime k oknu, aby sme zabezpečili pažítke dostatok svetla. Pod kvetináč podložíme mištičku, do ktorej odtečie prebytočná voda. Polievame s odstátou vodou izbovej teploty.
Pažítka výborne ochutí chlieb natretý maslom, alebo praženicu. Je to bylinka plná vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, železo, fosfor, horčík, zinok, meď, selén, omega kyseliny. Už dve lyžičky pažítky nahradia potrebnú dennú dávku vitamínu K, ktorá posilňuje kosti a neuróny v mozgu.
Spracovala vm
Foto: Shutterstock