Každá správna kuchárka ich určite ocení – bylinky totiž pridajú jedlu tú správnu mágiu. Už niekoľko rokov sa im venuje zvýšená pozornosť. Okrem chuťovej zložky sú totiž plné minerálov a ďalších užitočných látok pre náš organizmus.
Nemusíte byť odkázaní na bylinky z obchodu. Ak máte záhradu, pokojne si ich vypestujte u seba doma. Teraz na jar je obdobie, kedy sa predpestúvajú jednoročné bylinky. Počas marca vysievame semená saturejky, majoránu alebo bazalky. Ako na to? Postačí vám malá debnička, respektíve sadbovač, do ktorého budete vysievať semienka. Do nádoby dáte výsevný substrát, samotné osivo. Ak chcete, aby vám rýchlo a rovnomerného vzklíčili, zabezpečte im dostatok svetla a vlahy. Vysádzajte do každej bunky sadbovača pár semienok tak, aby neboli príliš nahusto a mali dostatok priestoru na vyklíčenie. Hĺbka, do ktorej treba jednotlivé semienka zasadiť, je uvedená priamo na balíku semienok. Počas klíčenia je vhodné sadbovače umiestniť v interiéri, napríklad na okenný parapet.
Do záhrady až po mrazoch
Na klíčenie je potrebné veľa vlahy a preto mnohé sadbovače obsahujú príklop, ktorým sa dajú prikryť, aby substrát nepresychal. Keď vám rastlinky vyklíčia a objavia sa prvé lístky, prichádza čas na presádzanie do kvetináčov. Snažte sa rastlinku vytiahnuť s celým koreňovým obalom zo sadbovača a umiestnite ju do kvetináča. Zľahka pritlačte, aby sa v hline usadila, zasypte hlinou a nakoniec zalejte. S presadením priamo do záhrady je potrebné ešte vyčkať. Najlepšie je rastlinky presádzať v máji, kedy už nie sú ranné mrazy.
Spracovala: Viera Mašlejová
Foto: Shutterstock